Odstraňovanie škvŕn z posteľnej bielizne

Či už ste nechtiac vysypali na posteľ zemiakové lupienky pri sledovaní Netflixu alebo ste sa zobudili spotený z nočnej mory, škvrny na čistej posteľnej bielizni sú nepríjemné. Bielizeň nemusí však zostať špinavá. Vďaka niekoľkým tipom môžete ľahko odstrániť väčšinu bežných škvŕn.

Obrázok bielizne

Typy škvŕn na posteľnej bielizni

Zatiaľ čo niektoré škvrny môžu posteľnú bielizeň zničiť, najčastejšími typmi škvŕn sú škvrny od potu, krvi, masti a oleja. Či už chcete odstrániť škvrny od technického alebo potravinového oleja, potu či dezodorantu, zvieracej alebo menštruačnej krvi, finta spočíva v tom, že ich musíte odstrániť čo najrýchlejšie, aby nezaschli.

Odstraňovanie škvŕn z posteľnej bielizne – podrobný postup

Čo robiť, keď sa zobudíte a vaša posteľná bielizeň je zašpinená?

  • Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa farby posteľnej bielizne
  • Vyčistite ju čistiacim prostriedkom
  • Vyperte a prepláchnite
  • Skontrolujte, či škvrna zmizla

Výber správneho čistiaceho prostriedku

Skôr než začnete čistiť posteľnú bielizeň, skontrolujte na štítku, či sa dá prať v práčke. Niektoré jemné tkaniny si vyžadujú citlivejšie zaobchádzanie. V prípade týchto tkanín je ideálne použiť čistiaci prostriedok Perwoll Wool & Silk, ktorý je jemný, ale účinný. Škvrny z farebnej bielizne odstránite pomocou Persil Color alebo Persil Color Gel. Na biele oblečenie je ideálne použiť Persil Regular alebo Persil Power Gel.

Čistenie

Zo škvrny odstráňte čo najviac tekutín a pevných zvyškov. Z vnútornej strany ju opláchnite zstudenou vodou, potom priamo na škvrnu naneste čistiaci prostriedok Persil. Nechajte niekoľko minút pôsobiť, potom opláchnite.

Neotáľajte s praním

Teplota vody pri praní posteľnej bielizne závisí od typu škvrny. V prípade škvŕn od potu, oleja či masti vyperte oblečenie pri najvyššej možnej teplote podľa typu materiálu. V prípade škvŕn od krvi budete musieť prať v studenej vode. Našťastie, Persil RegularPersil Color fungujú dobre aj v nej.

Kontrola po praní

Pred vysušením skontrolujte, či škvrna zmizla. Ak nie, postup zopakujte. Nesušte, škvrna by sa mohla do posteľnej bielizne zažrať. Pri odstraňovaní žltých škvŕn od potu skontrolujte aj to, či zmizol zápach, ktorý tieto škvrny zanechávajú.

Ako odstrániť škvrny z viacfarebnej posteľnej bielizne alebo z iných materiálov

Pri odstraňovaní krvi z bielej posteľnej bielizne vždy používajte čistiaci prostriedok Persil Regular. Na farebnú posteľnú bielizeň použite farebnú verziu tohto čistiaceho prostriedku. Tieto dva typy prostriedkov nemiešajte, pretože každý je určený na iný typ bielizne.

To, či sa dá posteľná bielizeň vyprať v práčke alebo sa musí prať ručne závisí od látky, z ktorej je vyrobená. Bavlnená látka je pevná a dobre znáša odstraňovanie škvŕn a pranie v práčke. Jemné tkaniny, ako je napríklad hodváb, vyžadujú jemné ručné pranie s Perwoll Wool & Silk.

Špeciálne formy: škvrny na posteľnej bielizni

Ako odstrániť zaschnutú krv z posteľnej bielizne?

Ak potrebujete z posteľnej bielizne odstrániť zaschnuté alebo staré škvrny od krvi, najlepšie, čo môžete spraviť, je namočiť bielizeň do studenej vody. Škvrna tak ožije a bude sa dať jednoduchšie odstrániť. Po hodine namáčania postupujte podľa vyššie uvedených krokov.

A čo zaschnuté olejové škvrny?

Možno sa vám to bude zdať zvláštne, ale ak na zaschnutú olejovú škvrnu nalejete čerstvý olej, stará škvrna ožije a bude sa dať jednoduchšie odstrániť. Po oživení škvrny stačí, ak ju očistíte a bielizeň vyperiete pri najvyššej možnej teplote.

Odstraňovanie žltých škvŕn od potu z posteľnej bielizne:

Ak sa chcete zbaviť škaredých žltých škvŕn od potu, namočte posteľnú bielizeň do studenej vody s čistiacim prostriedkom Persil a nechajte pôsobiť približne jednu hodinu. Potom škvrnu očistite a bielizeň vyperte ako zvyčajne.

Ste znechutení zo škvŕn od potu, masti a krvi na posteľnej bielizni? Vďaka tomuto návodu sa ich rýchlo zbavíte.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Persil gél Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Persil prací prášok Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Persil gél Color

Posledné články

  • Obrázok rúžu

    Ako odstrániť škvrny od mejkapu a rúžu?

  • Obrázok žuvačky

    Ako odstrániť škvrny od žuvačky

  • Obrázok farieb

    Odstraňovanie škvŕn od farby a farbiva