Skip to Content

Ako odstrániť škvrny od mejkapu a rúžu?

Napriek tomu, že mejkap by mal po celý deň skrášľovať hlavne tvár, môže sa stať, že skrášli aj oblečenie. Keď sa po celom dni vrátite domov a prezliekate sa, môže sa stať, že si golier blúzky zašpiníte od mejkapu alebo ak si poplačete pri dojímavom filme, môže sa stať, že sa vám mejkap roztečie a zašpiní oblečenie. Akýkoľvek mejkap sa dá vyčistiť a škvrny nemusia byť dôvod na vyhodenie. Stačí, ak sa budete riadiť nasledovnými radami.

Obrázok rúžu

Z čoho vznikajú škvrny od mejkapu a rúžu?

Oblečenie sa môže zašpiniť od rôznych druhov mejkapu, ako napríklad:

  • rúž
  • podkladová báza
  • balzam na pery
  • ceruzka na oči
  • riasenka
  • lesk na pery
  • očné tiene

Dokonca aj niektoré balzamy na pery môžu na oblečení zanechať škvrny, a to najmä olejové balzamy alebo balzamy, ktoré obsahujú farbivá na dosiahnutie jasnejšieho lesku.

Odstránenie škvŕn od mejkapu a rúžu krok za krokom

Aké je teda tajomstvo, ako odstrániť škvrny od mejkapu?

  1. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa farby a materiálu oblečenia.
  2. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom Persil Power Gel alebo Persil Color Gel.
  3. Vyperte oblečenie pri najvyššej možnej teplote.
  4. Skontrolujte, či škvrna zmizla.

Výber vhodného čistiaceho prostriedku a odstraňovača škvŕn

Persil Regular alebo Persil Power Gel je vhodný na biele oblečenie a Persil Color alebo Persil Color Gel je ideálny čistiaci prostriedok na farebné oblečenie. Na jemné materiály, ktoré sa musia prať ručne použite Perwoll.

Vyčistenie škvrny

Pred samotným praním sa odporúča škvrnu na oblečení najprv vyčistiť. Nalejte malé množstvo Persil Power Gel (biele oblečenie) alebo Persil Color Gel (farebné oblečenie) priamo na škvrnu, jemne vydrhnite a nechajte pôsobiť približne 5 minút.

Pranie

Oblečenie vyperte pri najvyššej možnej teplote podľa odporúčaní výrobcu. Oblečenie by sa malo vyprať čo najskôr, aby škvrna nezaschla.

Kontrola

Je škvrna stále viditeľná? Ak áno, postupujte znova od začiatku.

Odstránenie škvŕn od mejkapu a rúžu zo špeciálneho materiálu

Podarilo sa vám zašpiniť si od mejkapu oblečenie z hodvábu alebo bavlny? Stačí postupovať podľa uvedených pokynov a po škvrne nezostane ani stopa.

Odstránenie škvŕn od mejkapu a rúžu z nábytku

Ak sa škvrna nachádza na blúzke, vyčistiť ju nie je žiadny problém.
Ak sa však od mejkapu zašpiní koberec, čalúnenie alebo akýkoľvek materiál, ktorý nie je možné vyprať, musíte postupovať inak. Nalejte malého množstvo čistiaceho prostriedku Persil Power Gel alebo Persil Color Gel na škvrnu, opláchnite studenou vodou a vysušte čistou bielou handričkou. Týmto spôsobom odstránite škvrny aj z miest, ktoré sa nedajú vyprať.

Škvrny od mejkapu a rúžu na iných materiáloch

Škvrny od mejkapu a rúžu z hrubých materiálov ako polyester a balvna odstránite jednoducho. Stačí dodržiavať uvedený postup. Niektoré materiály (napr. hodváb a vlna) sa však nemôžu prať v práčke, ale musia sa prať ručne. Na takéto materiály je ideálny Perwoll.

Odstraňovanie zaschnutých škvŕn od mejkapu a rúžu

Vysušili ste omylom v sušičke blúzku so škvrnu od mejkapu alebo rúžu? Nič hrôzostrašné sa nestalo. Aj zaschnutú škvrnu od mejkapu je možné odstrániť, záleží však, ako škvrna vznikla. Púdrový mejkap (očné tiene, farby na líčenie alebo podklad) je možné jednoducho odstrániť lepiacou páskou. Prilepte pásku na zaschnutú škvrnu a odtrhnite ju. Tento postup opakujte, až kým škvrna nezmizne.

Na odstránenie zaschnutých škvŕn od riasenky, očných liniek, tekutého podkladu a rúžu je ideálny napr. Persil Power Gel alebo Persil Color Gel.

Odstraňovanie škvŕn od mejkapu a rúžu z bieleho oblečenia

Neviete, ako odstrániť škvrnu od mejkapu z bielej blúzky? Ak ste si náhodou zašpinili blúzku od červenej farby na líčenie alebo rúžu, nezúfajte.

Najdôležitejšie je, aby škvrna nezaschla. Namočte blúzku do studenej vody, škvrna sa tak ľahšie vyčistí. Potom utrite škvrnu čistou bielou handričkou s čistiacim prostriedkom a snažte sa škvrnu vyčistiť najlepšie, ako sa dá. Škvrnu sa nesnažte vydrhnúť alebo rozotrieť, pretože by ste ju mohli ešte zväčšiť. Tento istý postup platí aj na biele škvrny od mejkapu na tmavom oblečení.

Špeciálne čistiace prostriedky na odstraňovanie škvŕn od mejkapu

Na odstránenie škvŕn od mejkapu nepoužívajte podomácky vyrobené alebo prírodné odstraňovače škvŕn. Takéto prostriedky, ako napr. dezinfekčný roztok alebo bielidlo by mohli poškodiť materiál. Ocot by mohol dokonca časom poškodiť plastové a gumené diely práčky.

Namiesto toho používajte čistiaci prostriedok Perwoll, ktorý bol vyrobený špeciálne na odstraňovanie škvŕn a čistenie oblečenia.

Chcete odstrániť škvrnu od mejkapu z oblečenia? Vďaka týmto radám škvrny od rúžu, tekutého podkladu, riasenky a dokonca aj očných liniek odstránite rýchlo a jednoducho.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok paradajok

    Ako odstrániť škvrny od paradajok

  • Obrázok športovca

    Ako odstrániť škvrny od potu z košieľ?

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju