Odstraňovanie škvŕn od farby a farbiva

Pri práci s akýmikoľvek farbami si pravdepodobne dávate pozor, aby ste si nezašpinili oblečenie. No aj majster tesár sa niekedy utne. A takéto utnutie sa z oblečenia odstraňuje veľmi ťažko. Najdôležitejšie je odstrániť škvrny čo najrýchlejšie, kým ešte nezaschli a nevstrebali sa do oblečenia. Stačí postupovať podľa uvedených pokynov.

Obrázok farieb

Typy farieb a farbív

Pred tým, ako sa pustíte do čistenia, musíte zistiť, od čoho škvrna vznikla. Škvrny na oblečení môže spôsobiť viacero typov farieb a farbív:

  • farby na maľovanie kraslíc
  • farba na vlasy
  • lesklé farby
  • emulzné farbivo
  • latexové farby
  • vodové farbičky
  • temperové farby
  • farby na textil
  • farby na oblečenie
  • potravinárske farbivo
  • akrylové farby
  • olejové farby
  • potravinárske farby

Čím skôr začnete s čistením škvŕn (kým ešte nezaschli), tým jednoduchšie sa budú dať úplne vyčistiť.

Odstraňovanie škvŕn od farby a farbiva krok za krokom

Postup odstraňovania škvŕn od farieb a farbív z oblečenia:

  1. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa farby oblečenia.
  2. Odstráňte zvyšky farby a farbiva.
  3. Škvrnu opláchnite zo zadnej strany teplou vodou.
  4. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom Persil.
  5. Vypláchnite a vyperte.
  6. Skontrolujte, či škvrna zmizla.

Výber správneho čistiaceho prostriedku

Pred odstraňovaním škvŕn skontrolujte (podľa etikety), či sa dané oblečenie môže prať v práčke. Na biele oblečenie je ideálny odstraňovač škvŕn a čistiaci prostriedok Persil Regular, Persil Power Gel alebo Persil Duo Caps Universal. Na farebné oblečenie je ideálny Persil Color, Persil Color Gel alebo Persil Duo Caps Color.

Vyčistenie škvrny

Lyžicou zoškrabte čo možno najviac zvyškov farby a farbív, aby sa škvrna ďalej nerozšírila. Otočte košeľu, nohavice alebo bundu naruby a opláchnite škvrnu teplou vodou. Potom škvrnu vyčistite vybraným čistiacim prostriedkom Persil z prednej strany a nechajte 30 minút pôsobiť, aby sa prostriedok vstrebal do vlákien materiálu. Nakoniec opláchnite teplou vodou.

Neotáľajte s praním

Oblečenie vyperte bezprostredne po vyčistení. Oblečenie vyperte pri najvyššej možnej teplote (uvedenej na etikete) podľa materiálu. Po praní skontrolujte, či škvrna zmizla. Ak nie, vyčistite a vyperte oblečenie znova.

Odstraňovanie škvŕn od farieb a farbív z bytových doplnkov, nábytku a špeciálnych materiálov

Škvrny od farby a farbív môžu vzniknúť aj na oblečení z materiálu, ktoré sa musí prať alebo čistiť ručne. Ak chcete vyčistiť škvrny od farieb a farbív z koberca alebo pohovky, postupujte podľa uvedených pokynov. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom Persil Color Gel a nakoniec prostriedok vypláchnite studenou vodou. Škvrnu utrite čistou handričkou, až kým nebude úplne suchá, aby ste zabránili vzniku a šíreniu plesne. Pred čistením však vždy skontrolujte farebnú stálosť materiálu na zašpinenom mieste.

Ak sa oblečenie alebo bytový doplnok nemôže prať v práčke, musí sa vyčistiť v profesionálnej práčovni alebo v chemickej čistiarni.

Na odstránenie škvŕn od farieb alebo farbív z materiálov ako bavlna, koža alebo denim stačí dodržiavať uvedené pokyny.

Ak však chcete škvrny odstrániť z jemných materiálov ako vlna alebo hodváb, vždy ich vyčistite a vyperte ručne čistiacim prostriedkom Perwoll. Perwoll Wool & Silk je určený na odstraňovanie škvŕn z jemných materiálov a nepoškodí vlákna materiálu.

Odstraňovanie zaschnutých škvŕn od farieb a farbív

Odstrániť škvrny od farby alebo farbiva z oblečenia môže dať zabrať. Ak však škvrna zaschne, vyčistiť sa vám ju už pravdepodobne nepodarí. Niektoré oblečenia sa zaschnutých škvŕn už nezbavia, no niektoré sa však ešte dajú zachrániť. Namočte oblečenie do teplej vody, pridajte čistiaci prostriedok Persil a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.

Prírodné a podomácky vyrobené odstraňovače škvŕn od farieb a farbív

Na odstránenie škvŕn od farieb a farbív vás môže lákať použiť prírodné a podomácky vyrobené odstraňovače škvŕn. To však nemusí byť vždy práve to správne riešenie. Na rozdiel od čistiacich prostriedkov Persil, ktoré sú určené na používanie v práčke a odstraňovanie škvŕn a nečistôt z oblečenia, mnohé prírodné čistiace prostriedky, ako napríklad sprej na vlasy, dezinfekčný roztok, ocot a peroxid vodíka môžu oblečenie poškodiť.

Odstrániť z oblečenia škvrny od farieb a farbív je síce náročné, ale nie nemožné. Vďaka týmto radám sa škvŕn od farieb a farbív zbavíte rýchlo a jednoducho.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Persil gél Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Persil gél Color

  • Prací prostriedok pre citlivú pokožku

    Persil prášok Sensitive

Posledné články

  • Obrázok rozlitého džusu

    Ako odstrániť škvrnu od džúsu

  • obrázok rifiel

    Ako odstrániť škvrny z rifieľ

  • Obrázok Kurkumy

    Ako odstrániť škvrny od kurkumy