Ako odstrániť škvrny z látky

Škvrny sa objavia, keď to najmenej očakávate a vedia pokaziť celý deň. Alebo zvykli pokaziť. Môžete sa akokoľvek snažiť, ale raz niečo určite zašpiníte. Škvrny na látkach vás už ale nemusia trápiť. So správnym čistiacim prostriedkom Persil sa ich môžete ľahko zbaviť, a odstrániť ich z akejkoľvek látky.

Obrázok látky

Prehľad o škvrnách na látkach

V živote sa budete musieť popasovať s rôznymi škvrnami. Medzi rôzne typy škvŕn, ktoré vám môžu zničiť nohavice, košele, blúzky a kabáty, patria škvrny od dezodorantu, potu, plesne a krvi, ako aj mastné či olejové škvrny. Pri odstraňovaní škvrny je dôležité, aby ste poznali, o aký typ škvrny ide.

Odstraňovanie škvŕn z kože

Kožené bundy, nohavice a kabáty zvyčajne stačí vyprať raz do roka. Ak si ale náhodou vylejete na toto oblečenie pyré z avokáda, budete ho musieť vyčistiť čo najrýchlejšie. V prípade kože sa odporúča čistenie len na tom mieste, kde je oblečenie zašpinené. V závislosti od škvrny odstráňte čo najviac prebytočnej tekutiny a pevných zvyškov. Zmiešajte čistiaci prostriedok Persil s teplou vodou a naneste ju na škvrnu. Zmyte vlhkou handrou. Keď ste skončili, naneste na miesto škvrny kondicionér na kožu, aby materiál zostal mäkký a pružný.

Odstraňovanie škvŕn z polyesteru

Na vyčistenie a odstránenie škvŕn pri praní oblečenia z polyesteru použite len čistiaci prostriedok Persil. Bielidlo a iné, podomácky vyrobené roztoky môžu látku zničiť a spôsobiť tak väčšie škody.

Odstraňovanie škvŕn z hodvábu

Hodváb je jemná tkanina, ktorú možno prať ručne alebo si ju môžete nechať vyčistiť odborníkmi. Ak sa vám zašpiní oblečenie z hodvábu, očistite len miesto škvrny čistiacim prostriedkom Perwoll Wool & Silk, ktorý si vie poradiť s rôznymi škvrnami bez toho, aby zničil vlákna.

Odstraňovanie škvŕn zo semišu

Semiš je druh kože so žltohnedými zvýšenými vláknami. Pri zašpinení semišu sa môže poškodiť zamatový nádych látky. Vo väčšine prípadov budete musieť oblečenie a bielizeň zo semišu zaniesť odborníkom, ktorí škvrnu odstránia a obnovia vlas látky. Ak ste ale rozhodli odstrániť škvrnu sami, pomocou čistej handry ju čo najviac vysušte. Potom na škvrnu naneste malé množstvo čistiaceho prostriedku a vody. Opláchnite mokrou handrou a utrite dosucha. Nechajte vyschnúť na vzduchu a potom skontrolujte, či škvrna zmizla. Ak škvrna zmizla použite semišovú kefku, ktorou obnovíte vlas na látke.

Odstraňovanie škvŕn z bavlnenej tkaniny

Bavlna je odolná látka. Je priedušná, ale ľahko sa zašpiní od potu. Vo väčšine prípadov tieto škvrny zmiznú ich vyčistením čistiacim prostriedkom Persil a vypraním pri najvyššej možnej teplote.

Odstraňovanie škvŕn z ľanovej látky

Ľan, rovnako ako bavlna, je priedušná látka a je ideálna na nosenie v letnom období. Jej pórovitá skladba spôsobuje ale aj to, že lepšie drží škvrny v porovnaní s inými látkami. Pri odstraňovaní škvŕn z tejto látky je možné, že ju budete musieť dlhšie čistiť. Možno bude potrebné, aby čistiaci prostriedok Persil pôsobil až jednu hodinu, aby prenikol do vlákien. Nezabudnite vždy skontrolovať štítok na oblečení a uistiť sa, že ho periete pri správnej teplote.

Odstraňovanie škvŕn z vlny

Vlna je jemná tkanina ako hodváb, ale ľahko sa pára v práčke. Preto je dôležité skontrolovať štítok na oblečení a zistiť, či sa má vlna prať ručne alebo ju treba zobrať odborníkom, keď sa zašpiní. Škvrny z vlny odstraňujte vždy čo najrýchlejšie. Škvrnu utrite vodou s čistiacim prostriedkom Persil, aby sa nezažrala do bavlnených vlákien.

Odstraňovanie škvŕn z iných látok

Nezáleží na type látky; vždy skontrolujte štítok na oblečení, aby ste sa uistili, či sa dá prať v práčke a pri akej teplote sa prať má. Niektoré látky, ako je napríklad kašmír, satén, žoržet, šifón a viskóza, sú jemné a musia sa prať ručne.

Syntetické materiály, ako je napríklad umelá hmota, acetát, nylon a spandex, sú odolné voči škvrnám na vodnej báze a sú dostatočne pevné na pranie v práčke. Znamená to, že sa škvŕn môžete zbaviť rýchlo a takmer bez úsilia, ak sa poponáhľate. Ak potrebujete škvrny odstrániť z mikrovlákna, môžete ho prať v práčke alebo ručne, ale nemalo by sa prať so žiadnym iným typom látky.

Odstraňovanie špeciálnych škvŕn z látok

Tekuté škvrny: víno, káva, čaj, voda, atrament, pero a krv

  • Čistou handričkou vysajte čo možno najviac tekutín
  • Potom otočte látku naruby a vypláchnite z vnútornej strany studenou vodou
  • Vyčistite čistiacim prostriedkom Persil
  • Vyperte a prepláchnite

Tuhé a polotuhé škvrny: zelenina, ovocie, horčica, kečup, omáčky, zvratky, masť a olej

  • Pomocou plastovej lyžičky odstráňte čo možno najviac zvyškov
  • Zvyšky tekutín utrite čistou bielou handričkou
  • Vyčistite čistiacim prostriedkom Persil
  • Vyperte a prepláchnite

Práškovité a jemné škvrny: kurkuma, pleseň a líčidlá

  • Zašpinené oblečenie oprášte alebo vytraste, aby ste sa zbavili čo možno najviac prášku (robte to radšej vonku, aby ste nezašpinili ostatné textílie)
  • Vyčistite čistiacim prostriedkom Persil
  • Vyperte a prepláchnite

Špeciálne formy škvŕn na látkach: Ako odstrániť zaschnuté škvrny

Zistíte, že odstraňovanie starých a zaschnutých škvŕn je oveľa komplikovanejšie ako odstraňovanie čerstvých škvŕn. Ak škvrna obsahuje tuhé zvyšky, najskôr ich zoškrabte lyžičkou. Oblečenie potom namočte do vody s čistiacim prostriedkom Persil. Oblečenie nechajte vo vode niekoľko hodín alebo celú noc.

Odstraňovanie škvŕn z látky – podrobný postup

  1. Vyberte taký odstraňovač škvŕn, ktorý je vhodný na typ a farbu látky
  2. Očistite škvrnu. V prípade ťažko odstrániteľných alebo zaschnutých škvŕn oblečenie namočte.
  3. Látku vyperte v práčke alebo ručne
  4. Po vypratí skontrolujte, či škvrna zmizla

Výber správneho čistiaceho prostriedku

Pri výbere čistiaceho prostriedku zoberte do úvahy typ a farbu látky a pozrite si aj štítok na oblečení. Použite:

Vyčistenie škvrny

Pomocou lyžičky alebo tupého noža zoškrabte tuhé zvyšky. Pomocou papierovej utierky alebo čistej, bielej osušky vysajte čo najviac tekutín. Potom otočte látku naruby a vypláchnite z vnútornej strany studenou vodou. Čistiaci prostriedok Persil naneste priamo na škvrnu a jemne ju vydrhnite. Nechajte niekoľko minút pôsobiť a potom opláchnite.

Pranie a plákanie

Oblečenie vyperte pri najvyššej možnej teplote podľa typu materiálu. Tieto informácie nájdete na štítku oblečenia. Na pranie použite rovnaký čistiaci prostriedok Persil.

Kontrola

Po vypratí skontrolujte, či škvrna zmizla. Ak nezmizla, postupujte znova od začiatku.
Snažíte sa zbaviť ťažko odstrániteľnej škvrny? Typ látky môže síce zmeniť postup odstraňovania škvŕn, ale pomocou vhodného čistiaceho prostriedku Persil odstránite takmer každú škvrnu na takmer každej látke.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Persil gél Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Persil prací prášok Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Persil gél Color

Posledné články

  • Obrázok rúžu

    Ako odstrániť škvrny od mejkapu a rúžu?

  • Obrázok žuvačky

    Ako odstrániť škvrny od žuvačky

  • Obrázok farieb

    Odstraňovanie škvŕn od farby a farbiva