Skip to Content

Ako odstrániť škvrny z bieleho oblečenia?

Biele oblečenie sa čistí najťažšie. Nech robíte čokoľvek, zdá sa, akoby sa na biele veci priam lepili najodolnejšie škvrny, ako sú napríklad škvrny od horčice, kečupu, omáčky, jedla, dezodorantu, krvi, potu, vína, kávy alebo čaju. Aj z pochutnávania si na čokoláde sa môže stať hotová katastrofa. Takéto škvrny sa musia veľmi rýchlo odstrániť. Vďaka týmto radám odstránite škvrny na bielej košeli alebo nohaviciach rýchlo a jednoducho.

Obrázok bieleho oblečenia

Odstraňovanie škvŕn z bieleho oblečenia

Biele košele sa veľmi ľahko zašpinia od jedla, omáčky alebo šťavy. Najčastejšie však škvrny spôsobuje dezodorant alebo pot. Od potu a dezodorantu vznikajú žlté škvrny, ktoré sa z bielych vecí veľmi ťažko odstraňujú. Okrem škvŕn pot zanecháva aj nepríjemný zápach.

Odstraňovanie škvŕn z bielych nohavíc a košele

Nohavice a košele sa veľmi ľahko zašpinia od trávy, bahna, prachu, opaľovacieho krému alebo pleťového mlieka. Ak máte deti, určite z vlastnej skúsenosti viete, ako ľahko sa biele nohavice a košele zašpinia od šťavy z ovocia alebo zeleniny. Aj dospelým sa však stáva, že sa pozabudnú a utrú si ruky do nohavíc a zašpinia ich od jedla, mastnoty alebo oleja.

Odstraňovanie škvŕn z bielych šiat

Biele šaty sú nádherný a impozantný odev, ktorý by sa nemal znehodnocovať rôznymi škvrnami. Či sa prechádzate v bielych šatách po pláži, alebo priamo k svadobnému oltáru, najbežnejšie škvrny na bielych šatách sú škvrny od mejkapu alebo krvi. Biele šaty sú väčšinou vyrobené z jemných materiálov, a preto sa škvrny musia prať alebo čistiť ručne. Pred samotným čistením si vždy pozrite pokyny na etikete alebo sa poraďte s odborníkom.

Odstraňovanie škvŕn z bielych tenisiek

Biele tenisky priťahujú škvrny od trávy, blata, lístia a hliny ako magnet. No tenisky okrem iného potrebujú deti napríklad aj na telesnú. Z tenisiek sa škvrny musia odstraňovať inak ako z iných oblečení. Ak sú tenisky zašpinené od blata alebo hliny, počkajte, kým škvrny úplne zaschnú a kefkou špinu vyčistite.

Potom tenisky opláchnite teplou vodou. Pri oplachovaní buďte opatrní, aby sa tenisky príliš nenamočili. Potom tenisky vyčistite čistiacim prostriedkom Persil a odstraňovačom škvŕn a vydrhnite tenisky kefkou alebo utierkou. Tenisky sa musia poriadne opláchnuť. Ak škvrna úplne nezmizla, postupujte znova od začiatku.

Keď je škvrna úplne vyčistená, vložte do vnútra topánok papierové utierky, aby sa tenisky nescvrkli, kým sú ešte mokré. Ak chcete, aby sa tenisky vyschli rýchlejšie, vysušte ich fénom.

Odstraňovanie škvŕn z bieleho oblečenia krok za krokom

Chcete odstrániť škvrny z bielych riflí, košele alebo nohavíc? Stačí postupovať podľa týchto pokynov.

  1. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil a odstraňovač škvŕn na biele oblečenie.
  2. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom.
  3. Vyperte a prepláchnite
  4. Skontrolujte, či škvrna zmizla a ak nie, postupujte znova od začiatku.
  5. Oblečenie sušte na slnku, aby škvrna prirodzene vybledla.

Výber vhodného odstraňovača škvŕn

Persil Regular alebo Persil Power Gel sú vyrobené špeciálne na pranie bieleho oblečenia alebo sa môžu použiť aj ako odstraňovač škvŕn. Na odstránenie škvŕn stačí použiť niektorý z uvedených čistiacich prostriedkov. Nepoužívajte domáce čistiace prostriedky ako citrónová šťava alebo peroxid vodíka, pretože takéto prostriedky by mohli oblečenie zafarbiť.

Vyčistenie škvrny

Ďalší postup sa odvíja od toho, čo spôsobilo škvrnu. Škvrny spôsobené tekutinou (napr. škvrny od šťavy, nápoja alebo červeného vína) vyutierajte čistou handričkou najlepšie, ako sa dá. Potom oblečenie zo zadnej strany opláchnite studenou vodou. Ak sa na oblečení nachádzajú škvrny od jedla alebo oleja, vyčistite čo možno najviac tuhých zvyškov jedla alebo oleja. Potom nalejte Persil Power Gel priamo na škvrnu, jemne vydrhnite, a nechajte pôsobiť. Na odstránenie škvŕn od dezodorantu sa musí použiť špeciálny odstraňovač škvŕn s obsahom kyseliny (napr. odstraňovač hrdze), ktorý je dostupný v drogériách. Pred použitím si prečítajte pokyny na etikete oblečenia.

Oblečenie s odolnými škvrnami môžete namočiť do studenej alebo teplej vody  a pridať čistiaci prostriedok. Oblečenie nenamáčajte do horúcej vody, aby sa škvrna nevstrebala.

Pranie a vypláchanie

Pred praním bieleho oblečenia si prečítajte pokyny na etikete, na ktorých je uvedené, či sa materiál môže prať v práčke. Na jemné materiály, ktoré sa musia prať ručne použite Perwoll. Oblečenie vyrobené z iných materiálov vyperte pri najvyššej možnej teplote podľa materiálu.

Kontrola

Po praní skontrolujte, či škvrna zmizla. Ak nie, postupujte znova od začiatku. Škvrna sa ľahšie odstráni, ak biele oblečenie necháte vysušiť na slnku (materiál vybledne prirodzeným spôsobom).

Už sa nemusíte báť obliecť si niečo biele. Vďaka týmto radám škvrny odstránite rýchlo a jednoducho a vaše oblečenie si zachová farbu.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok psa

    Ako odstrániť škvrny po domácich zvieratách

  • Obrázok žuvačky

    Ako odstrániť škvrny od žuvačky

  • obrázek miminka

    Odstraňovanie škvŕn od stolice, moču a zvratkov