Skip to Content

Ako odstrániť škvrny od kurkumy

Kurkuma je pikantné korenie, ktoré musíte pridať do mäsa s čili alebo kuracieho karí s ryžou, aby malo jedlo ten správny šmrnc. Ak sa vám korenie náhodou dostane na oblečenie, výsledná škvrna sa dá veľmi ťažko odstrániť. Ak potrebujete škvrnu od kurkumy odstrániť, postupujte takto.

Obrázok Kurkumy

Prehľad o škvrnách od kurkumy

Nezáleží na tom či ide škvrnu spôsobenú mletou kurkumou alebo ste korenie už zamiešali do pokrmu či karí; odstránenie škvŕn od kurkumy si vyžaduje istú námahu. Hlavnou zložkou kurkumy je kurkumín, farbivo, ktoré koreniu dodáva žiarivú farbu. Bohužiaľ, kurkumín nie je rozpustný vo vode.

Ak sa na vaše oblečenie dostane mletá kurkuma, najprv oblečenie vyneste von a veľmi silno ho vytraste, aby ste sa zbavili čo najväčšieho množstva korenia. Potom postupujte podľa tohto návodu na odstránenie škvŕn od kurkumy.

Odstraňovanie škvŕn od kurkumy – podrobný postup

  1. Vyberte vhodný čistiaci prostriedok a odstraňovač škvŕn Persil
  2. Zoškrabte čo najviac pevných zvyškov korenia
  3. Čistiaci prostriedok Persil naneste priamo na škvrnu
  4. Nechajte pôsobiť aspoň dvadsať minút
  5. Zmyte čistiaci prostriedok a oblečenie vyperte pri najvyššej možnej teplote podľa typu látky
  6. Skontrolujte, či škvrna zmizla

Výber správneho čistiaceho prostriedku

Škvrny od kurkumy sa nezbavíte len tým, že oblečenie vyperiete.  Keďže kurkuma nie je vo vode rozpustná, na odstránenie škvŕn ňou spôsobených zvoľte kvalitný čistiaci prostriedok.

Čistenie

Ak čistíte škvrnu od karí alebo mäsa s čili, zoškrabnite čo najviac pevných čiastočiek a vytraste mletú kurkumu. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom Persil tým, že ho jemne vmasírujte prstami do vlákien látky. Nechajte pôsobiť 20 minút a potom dôkladne opláchnite.

Pranie a plákanie

Odporúča sa dávkovať čistiaci prostriedok Persil ako pri silnom znečistení a vyprať oblečenie pri najvyššej možnej teplote podľa typu látky. Tieto informácie nájdete na štítku.

Kontrola

Najprv skontrolujte či škvrna zmizla. Ak nezmizla, oblečenie nesušte, lebo škvrna by sa mohla zažrať. Namiesto toho zmiešajte čistiaci prostriedok so studenou vodou a odev namočte až na dve hodiny. Opätovne vyperte.

Odstránenie škvŕn od kurkumy zo špeciálneho materiálu

Ak ste vyliali kurkumu, čili omáčku alebo karí na oblečenie, ktoré nemožno prať v práčke, je možné, že oblečenie budete musieť očistiť lokálne. V takomto prípade naneste čistiaci prostriedok Persil na škvrnu, počkajte 20 minút a opláchnite. Obliate miesto utrite dosucha. Možno budete musieť tento postup niekoľkokrát zopakovať, kým škvrna nezmizne.

V prípade jemných tkanín vždy skontrolujte štítok na oblečení. Väčšina z nich sa musí prať ručne. V tomto prípade použite Perwoll wool & Silk.

Špeciálne čistiace prostriedky na odstraňovanie škvŕn od kurkumy

Pri odstraňovaní škvrny od kurkumy možno budete chcieť použiť prírodné odstraňovače škvŕn alebo vyčistiť škvrnu podomácky, najmä, ak nie ste doma. Bohužiaľ, tieto pomôcky môžu spôsobiť väčšie problémy, aké ste mali na začiatku a môžu navyše poškodiť látku a práčku. Namiesto toho vyprášte čo najviac kurkumy a udržujte škvrnu od kurkumy vlhkú, kým sa nedostanete domov. Tam už môžete použiť spoľahlivý čistiaci prostriedok ako je napríklad Persil.

Odstraňovanie škvŕn od kurkumy z bieleho oblečenia

Ak chcete odstrániť škvrnu od karí z bielej alebo žltej košele, postupujte nasledovne. Niektoré ťažko odstrániteľné škvrny však môžu vyžadovať opakované čistenie, najmä ak sú tmavé.

Nechcete vyradiť karí z jedálnička, ale vždy narobíte neporiadok, keď používate kurkumu? Netrápte sa! Vďaka týmto radám sa škvrny rýchlo zbavíte.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • obrázok korení

    Ako odstrániť škvrny od karí a iných korení

  • Obrázok športovca

    Ako odstrániť škvrny od potu z košieľ?

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju