Ako odstrániť škvrny od karí a iných korení

Karí je chutné korenisté jedlo, ktoré však obsahuje pikantné korenie nazývané kurkuma, a to zanecháva na oblečení žlté škvrny. Ak chcete, aby vaše oblečenie vyzeralo ako nové, musíte sa týchto odolných škvŕn zbaviť čo najrýchlejšie.

obrázok korení

Typy škvŕn od karí a iných korení

Nezáleží na tom, či odstraňujete škvrnu od kurkumy, karí alebo čili, vždy musíte postupovať rýchlo, ak sa škvrny chcete zbaviť. Prvú vec, ktorú ale musíte zvážiť, je miesto, kde sa škvrna nachádza. Kurkuma dokáže zašpiniť tvrdé povrchy, čalúnenie, ale aj oblečenie. Pri škvrnách na oblečení môžete postupovať podľa týchto pokynov.

Odstraňovanie škvŕn od karí a iných korení – podrobný postup

  1. Konajte rýchlo. Škvrny od kurkumy sa rýchlo zažerú, a potom je takmer nemožné ich odstrániť.
  2. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa farby a materiálu oblečenia.
  3. V prípade potreby vyčistite škvrnu tak, že na ňu nanesiete čistiaci prostriedok a jemne ju vydrhnete.
  4. Oblečenie vyperte pri najvyššej možnej teplote podľa látky.
  5. Skontrolujte, či škvrna zmizla.

Výber vhodného pracieho prostriedku

Na odstránenie škvŕn od kurkumy vyberte taký čistiaci prostriedok, ktorý je vhodný na materiál i farbu oblečenia. Persil Regular alebo Persil Power Gel odporúčame na biele a stálofarebné oblečenie, Persil Color alebo Persil Color Gel na farebné oblečenie Perwoll Wool & Silk na jemné tkaniny.

Vyčistenie škvrny

Poponáhľajte sa a priamo na škvrnu od kurkumy naneste Persil Power Gel alebo Persil Color Gel. Jemne vydrhnite, nechajte pôsobiť niekoľko minút a potom vyperte.

Pranie a plákanie

Ak ste sa rozhodli oblečenie vyčistiť len na mieste, kde je zašpinené, dajte ho do práčky a vyperte bez plákania. Do prania pridajte dávku čistiaceho prostriedku ako pri silnom znečistení a oblečenie vyperte pri najvyššej možnej teplote uvedenej na štítku.

Kontrola

Pred vysušením oblečenia skontrolujte či škvrna zmizla. Pokiaľ nezmizla, oblečenie dajte do teplej vody s čistiacim prostriedkom a nechajte máčať niekoľko hodín. Aby škvrna ľahšie zmizla, zvýšte dávku čistiaceho prostriedku a zvoľte intenzívny a predĺžený program prania.

Odstránenie škvŕn od kurkumy a iných korení z rôznych oblečení

Ak chcete odstrániť škvrnu z košele alebo nohavíc, vyššie uvedený návod bude zvyčajne postačovať. Ak sa však škvrna nachádza na obruse, posteľnej bielizni alebo čalúnení, pozrite si štítok výrobkov, aby ste sa uistili, že sa dajú prať v práčke. Možno ich budete musieť vyčistiť len v mieste, kde sú zašpinené. V takom prípade vyčistite škvrnu, opláchnite a utrite dosucha. Postup opakujte, kým škvrna nezmizne.

Jemné tkaniny, ako je napríklad vlna, hodváb a ľan, vždy perte ručne s Perwoll Wool & Silk, aby ste nezničili vlákna.

Špeciálne čistiace prostriedky na škvrny od kurkumy a iných korení

Bežným spôsobom odstraňovania tekutých škvŕn od kurkumy (rovnako ako pri čili a karí), je odstrániť čo možno najviac tekutín a potom škvrnu vyčistiť. Ak máte zašpinené stálofarebné látky, použite čistiaci prostriedok, ktorý obsahuje bielidlo ako je napríklad Persil Regular. Ten si s týmto typom škvŕn poradí.

Odstraňovanie škvŕn od karí a iných korení z bieleho a žltého oblečenia

Vyššie uvedený návod vám bude zvyčajne stačiť na to, aby ste sa zbavili škvŕn od karí a iných korení na bielom a žltom oblečení. Ak sú však škvrny odolné, budete musieť oblečenie najprv namočiť do teplej vody s čistiacim prostriedkom a následne ho vyčistiť a vyprať.

Netrafili ste si od úst korenisté karí? Konajte rýchlo a zbavte sa škvŕn od kurkumy vďaka tomuto návodu.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Persil gél Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Persil prací prášok Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Persil gél Color

Posledné články

  • Obrázok rozlitého džusu

    Ako odstrániť škvrnu od džúsu

  • obrázok rifiel

    Ako odstrániť škvrny z rifieľ

  • Obrázok Kurkumy

    Ako odstrániť škvrny od kurkumy