Skip to Content

Podomácky vyrobené vs. komerčné odstraňovače škvŕn

V priebehu posledných rokov sa veľmi rozšírilo používanie podomácky vyrobených čistiacich prostriedkov. Prečo? Je to lacné, jednoduché a navyše máte pocit, že oblečenie čistíte ekologicky. Bohužiaľ, podomácky vyrobené odstraňovače škvŕn a čistiace prostriedky nie sú v niektorých prípadoch práve ideálne. V niektorých alebo dokonca vo väčšine prípadov.

Obrázok dietatka

Rozdiely medzi podomácky vyrobenými a komerčnými prostriedkami na odstraňovanie škvŕn

Podomácky vyrobené prostriedky väčšinou obsahujú tri prísady:

  1. mydlo (kastílske mydlo, podomácky vyrobené mydlo alebo mydlo podobajúce sa značke Ivory)
  2. zmäkčovače vody (sóda na pranie, bórax alebo jedlá sóda)
  3. prostriedky na dosiahnutie lepšieho pracieho efektu (napr. Oxliclean)

Približne dve tretiny bežných podomácky vyrobených čistiacich prostriedkov a odstraňovačov škvŕn obsahujú neúčinné zmäkčovače vody a zvyšná tretina je vyrobená z mydla. Ale prečo by práve takéto prostriedky mali byť neúčinné? Na rozdiel od komerčných čistiacich prostriedkov podomácky vyrobené prostriedky neobsahujú syntetické povrchovo aktívne látky, enzýmy, polyméry alebo katalyzátory bielenia. Napríklad syntetické povrchovo aktívne látky sú rozpustné vo vode a v tuku a ich molekulová štruktúra znižuje povrchové napätie vody. To znamená, že tieto látky sú schopné viazať na seba nečistoty, zachytávať ich a rozptýliť na jemné čiastočky. Vďaka tomu sa nečistoty jednoduchšie vyčistia počas pláchania.

Mydlo, bohužiaľ, nemá takýto účinok a nie také účinné ako moderné neiónové a aniónové povrchovo aktívne látky. Z toho vyplýva, že podomácky vyrobené prostriedky dokážu vyčistiť iba oblečenie z jemných a priepustných materiálov, a takýchto materiálov je veľmi málo. Na poriadne vyčistenie domácimi prostriedkami by sa oblečenie muselo v pračke poriadne „pretrepať“, tak ako v starých práčkach. Novodobé moderné práčky nemajú také vysoké otáčky, pretože komerčné čistiace prostriedky túto prácu urobia namiesto nich. Počas čistenia podomácky vyrobenými prostriedkami sa na oblečení zachytávajú zvyšky mydla, ktoré na seba viažu baktérie a nečistoty.

Aj keď by sme chceli používať pracie a čistiace prostriedky bez obsahu chemikálií, musíme si uvedomiť, že aj chemikálie majú svoj úlohu. Poriadne vyčistiť a odstrániť nepríjemné škvrny z oblečenia by bez chémie nebolo možné. A takéto prostriedky sa nedajú len tak podomácky vyrobiť v dreze.

Často kladné otázky: Podomácky vyrobené vs. komerčné odstraňovače škvŕn

Čo by ste mali vedieť o odstraňovaní škvŕn z oblečenia?

  • Malo by sa na vypranie škvŕn používať bielidlo?

Bielidlo určite oživí farbu oblečenia a prekryje škvrny, ale môže mať aj negatívny efekt. Na farebnom oblečení môže bielidlo zanechávať škvrny. Vlákna niektorých materiálov, ako napr. bavlny, sa môžu použitím bielidla poškodiť.

  • Aký čistiaci prostriedok je vhodný na farebné oblečenie?

Na farebné oblečenie sú najideálnejšie čistiace prostriedky Persil Color alebo Persil Color Gel. Perwoll môžete použiť na biele aj na farebné oblečenie, no Perwoll Care bol primárne vyrobený na čistenie jemných materiálov, ktoré sa musia prať ručne.

  • Môžu sa podomácky vyrobené prostriedky používať na odstraňovanie škvŕn?

Na odstránenie škvŕn sa stále používajú mnohé podomácky vyrobené prostriedky. Niektoré sú efektívne, no niektoré narobia viac škody ako osohu, a to paradoxne kvôli technologickému pokroku. Napríklad soľ bola označovaná za perfektný prírodný prostriedok na odstránenie krvavých škvŕn. Ak sa však moderné pracie bubny dostanú do styku so soľou, veľmi rýchlo zhrdzavejú. Dokonca aj ocot môže poškodiť práčku. Kyselina, ktorú ocot obsahuje, môže časom rozožrať plastové a gumové diely práčky.

Hľadáte účinný odstraňovač škvŕn? Persil vás nesklame ani pri bielych, ani pri jasných farbách a v boji proti škvrnám zaručí lepší efekt.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok rozlitého džusu

    Ako odstrániť škvrnu od džúsu

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju

  • Obrázok Kurkumy

    Ako odstrániť škvrny od kurkumy