Odstraňovanie škvŕn z polyesteru

Polyester je odolný, pevný a trvácny materiál. To však neznamená, že takýto materiál sa nikdy nezašpiní. Ak viete ako na to, škvrny z obľúbenej košele odstránite rýchlo a účinne.

Obrázok škvrny

Čo spôsobilo škvrnu na oblečení z polyesteru?

Polyester je syntetický materiál, ktorý sa veľmi ľahko čistí a neprepúšťa škvrny. Syntetické vlákna polyesteru sú odolné voči usádzaniu škvŕn od potu, krvi, dezodorantu, vína alebo šťavy. Polyester je navyše odolný aj voči väčšine bežných chemikálií, ba dokonca aj plesniam.

Nedokáže si však poradiť s mastnými a olejovými škvrnami. Olej sa vstrebáva do vlákien, a preto sa ťažko čistí.

Návod na odstraňovanie škvŕn z polyesteru

Odstraňovanie škvŕn z polyesteru:

  1. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa farby a materiálu oblečenia.
  2. Vydrhnite alebo zoškriabte tuhé zvyšky oleja.
  3. Škvrnu vyutierajte čistou handričkou najlepšie, ako sa dá.
  4. Vyčistite škvrnu.
  5. Vyperte pri najvyššej možnej teplote uvedenej na etikete.
  6. Skontrolujte, či škvrna zmizla.

Výber správneho čistiaceho prostriedku

Výber čistiaceho prostriedku závisí od materiálu a farby oblečenia. Takmer všetky látky z polyesteru majú vysokú stálosť farieb, a preto je na odstránenie akýchkoľvek škvŕn ideálny Persil Regular. Pred čistením však vždy skontrolujte (na etikete), či sa na čistenie môže použiť kyslíkové bielidlo. Na jemné farebné polyesterové oblečenie použite Persil Color alebo Persil Color Gel. Na biele oblečenie je ideálny Persil Power Gel.

Čistenie

Postup, ako škvrnu vyčistiť, sa odvíja od toho, čo škvrnu spôsobilo. Ak odstraňujete bežné škvrny, zoškriabte čo možno najviac tuhých zvyškov, a pomocou handričky vysajte prebytočnú tekutinu.

Nalejte malé množstvo Persilu Power Gel alebo Persilu Color Gel priamo na škvrnu, jemne vydrhnite, nechajte niekoľko minút Persil pôsobiť na vlákna polyesteru a potom vyperte bežným spôsobom.

Pranie a vypláchanie

Vyperte pri najvyššej možnej teplote (uvedenej na etikete) podľa materiálu. Odporúča sa dávkovať čistiaci prostriedok ako pri silnom znečistení.

Kontrola

Predtým, ako dáte oblečenie vysušiť, skontrolujte, či škvrna zmizla. Ak nie, postupujte znova od začiatku. Pôsobením tepla v sušičke by mohla škvrna zaschnúť.

Možné problémy pri odstraňovaní škvŕn z rôznych polyesterových oblečení

Polyesterové košele, blúzky, šaty a bundy sú síce odolné a môžu sa prať v práčke, to však neznamená, že škvrny sa z každého oblečenia vyrobeného z polyesteru odstraňujú rovnakým spôsobom. Oblečenie je často vyrobené z viacerých materiálov, ako napr. z polyesteru a hodvábu, vlny alebo viskózového hodvábu. Kombináciou materiálov sa mení aj zloženie polyesteru. Niektoré jemné materiály sú v kombinácií s polyesterom o čosi odolnejšie, no zároveň polyester stráca odolnosť voči škvrnám. Oblečenie z polyesteru a jemných materiálov sa musí čistiť precíznejšie, t.j. musí sa prať ručne v Perwoll Wool & Silk.

Odstraňovanie zaschnutých škvŕn z polyesteru

Aj zaschnuté škvrny je možné z polyesteru odstrániť. Ak chcete odstrániť zaschnutú škvrnu z polyesterových šiat, namočte ich do teplej vody a pridajte čistiaci prostriedok, ktorý vo väčšine prípadov oživí škvrnu, a následne ju môžete bežným spôsobom vyčistiť.

Chcete, aby vaša obľúbená polyesterová košeľa alebo bunda vyzerala stále ako nová? Vďaka týmto radám škvrny odstránite rýchlo a jednoducho.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Persil gél Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Persil prací prášok Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Persil gél Color

Posledné články

  • obrázok špagiet

    Ako odstrániť škvrny od jedla

  • Obrázok žuvačky

    Ako odstrániť škvrny od žuvačky

  • obrázok hrdze

    Odstraňovanie škvŕn od hrdze