Skip to Content

Odstraňovanie škvŕn z hodvábu

Hodváb je veľmi elegantný a jemný materiál. Práčka alebo chemické čistenie môže hodvábne oblečenie poškodiť. Najideálnejší spôsob na odstránenie škvŕn z hodvábnej kravaty, šiat alebo košele je vyprať ju ručne. Pred praním však vždy skontrolujte odporúčania výrobcu uvedené na etikete. Ak sa hodváb môže čistiť len chemicky, je možné ručne vyčistiť len miesto na oblečení, kde sa škvrna nachádza. To však nie je ideálne riešenie, pretože aj čistá voda môže spôsobiť, že hodvábne oblečenie zmení farbu. V tomto prípade je jediným riešením dať oblečenie vyčistiť chemicky.

obrázok hodvábu

Čo môže spôsobiť škvrny na hodvábnom oblečení?

Na hodvábnom oblečení, rovnako ako aj na oblečení z iných materiálov, môžu vzniknúť škvrny od jedla, vody, vína, mastnoty, oleja, krvi alebo atramentu. Na hodvábnych košeliach často vznikajú aj škvrny od potu alebo dezodorantu. Ak chcete trvale odstrániť škvrny napr. od vína, mastnoty alebo oleja musíte ich vyčistiť, kým nezaschnú, aby sa materiál (hodváb) nepoškodil.

Návod na odstraňovanie škvŕn z hodvábu:

  1. Skontrolujte (podľa etikety), či sa oblečenie môže prať ručne alebo sa musí čistiť chemicky.
  2. Vyberte vhodný čistiaci prostriedok na vlnu a hodváb, ako napr. Perwoll Wool & Silk.
  3. Skontrolujte farebnú stálosť oblečenia uvedenú na skrytom šve.
  4. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom.
  5. Ručne vyperte.
  6. Skontrolujte, či škvrna zmizla.

Výber správneho čistiaceho prostriedku

Na ručné pranie aj čistenie jemných materiálov (napr. hodváb) je ideálny Perwoll Wool & Silk.

Vyčistenie škvrny

Čistenie škvrny sa odvíja od toho, čo škvrnu spôsobilo. Škvrny spôsobené tekutinou (víno, šťava, krv, káva, čaj, atrament alebo voda) najprv vyutierajte handričkou. Otočte oblečenie naruby a vypláchnite škvrnu z vnútornej strany studenou vodou.

Potom, najmä pri škvrnách od mejkapu, dezodorantu alebo potu, nalejte malé množstvo Perwoll Wool & Silk priamo na škvrnu a nechajte chvíľu pôsobiť. Čistiaci prostriedok však nesmie zaschnúť.

Pranie a vypláchanie

Oblečenie vyperte ručne v teplej vode a v Perwoll Wool & Silk.

Kontrola

Skontrolujte, či škvrna zmizla. Ak nie, škvrnu vyčistite znova. Namočte oblečenie na pol hodinu do Perwoll Wool & Silk a potom ho znova vyperte bežným spôsobom. Ak ste tento postup zopakovali niekoľko krát a škvrna stále nezmizla, nedávajte oblečenie vysušiť, ale zaneste ho do čistiarne.

Škvrny na hodvábnom oblečení a bielizni

Uvedený postup funguje na odstránenie škvŕn z hodvábnych kravát, košieľ, blúzok, šiat a dokonca aj posteľnej bielizne a obrusov, ktoré sa môžu prať ručne. Možno vás láka použiť na odstraňovanie škvŕn prírodné a podomácky vyrobené odstraňovače škvŕn, no existuje viacero dôvodov, prečo by ste ich používať nemali. Hodváb je jemný materiál a podomácky vyrobené čističe ho môžu trvale poškodiť. Radšej použite čistiaci prostriedok vyrobený špeciálne na odstraňovanie škvŕn z jemných materiálov.

Zašpinili ste si elegantnú hodvábnu kravatu alebo košeľu? Odstraňovanie škvŕn z jemných materiálov je síce náročnejšie, no vďaka tomuto postupu škvrny odstránite rýchlo a jednoducho.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok rúžu

    Ako odstrániť škvrny od mejkapu a rúžu?

  • Obrázok športovca

    Ako odstrániť škvrny od potu z košieľ?

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju