Skip to Content

Odstraňovanie škvŕn od stolice, moču a zvratkov

Čistenie škvŕn od výkalov, moču alebo zvratkov musí, skôr či neskôr, absolvovať každý. Takéto škvrny vznikajú najmä v dôsledku choroby alebo ak máte choré dieťa alebo domáce zvieratko. Základ je ich vyčistiť rýchlo, kým ešte nezaschli. Dôležité je nielen vyčistiť škvrnu, ale aj odstrániť zápach, ktorý tieto škvrny zanechávajú. Ako na to?

obrázek miminka

Zloženie stolice, moču a zvratkov

Moč má iné zloženie ako stolica či zvratky. Moč je tekutina, ktorej 95 % tvorí voda. Zvyšných 5 % tvorí odpad z toho, čo človek skonzumoval. Stolica a zvratky sú však tuhé alebo polotuhé odpady, či už ide o stolicu spôsobenú hnačkou, detskú stolicu alebo zvratky.

Návod na odstraňovanie škvŕn od stolice, moču a zvratkov:

  1. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa farby a materiálu oblečenia.
  2. Odstráňte tuhé a tekuté zvyšky.
  3. Vypláchnite oblečenie z vnútornej strany studenou vodou.
  4. Oblečenie vyčistite.
  5. Vyperte oblečenie pri najvyššej možnej teplote podľa materiálu oblečenia.
  6. Skontrolujte, či škvrna zmizla.
  7. Ak sa na oblečení stále nachádzajú zvyšky, namočte ho do vody, pridajte čistiaci prostriedok a vyperte znova.

Výber správneho čistiaceho prostriedku

Najdôležitejšie je zvoliť si vhodný čistiaci prostriedok. Na biele oblečenie sa odporúča Persil Regular alebo Persil Power Gel. Na farebné oblečenie je ideálny Persil Color alebo Persil Color Gel.

Vyčistenie škvrny

Plastovou lyžičkou zoškriabte čo možno najviac tuhých zvyškov a potom škvrnu utrite čistou bielou handričkou. Otočte oblečenie naruby a vypláchnite škvrnu z vnútornej strany studenou vodou.

Ak chcete vyčistiť škvrny od stolice, zvratkov a moču, nalejte na zašpinené miesto Persil Power Gel alebo Persil Color Gel a nechajte pôsobiť 30 minút.

Pranie a vypláchanie

Najvhodnejší čistiaci prostriedok na pranie takýchto škvŕn je Persil Regular, ktorý obsahuje kyslíkové bielidlo. Ak oblečenie vyperiete pri teplote 40 °C v Persile Regular, čistiaci prostriedok zlikviduje baktérie nachádzajúce sa v takýchto škvrnách. Pred praním však skontrolujte (podľa etikety), či sa oblečenie môže prať pri takejto teplote.

Kontrola

Oblečenie nedávajte vysušiť hneď po vypraní. Najprv skontrolujte, či škvrna zmizla. Ak nie, namočte oblečenie do vody, pridajte čistiaci prostriedok Persil a znova vyperte.

Odstránenie škvŕn od stolice, moču a zvratkov z rôznych oblečení

Bohužiaľ, škvrny od stolice, moču a zvratkov vznikajú aj na oblečení, ktoré sa nemôže prať v práčke. Niektoré jemné materiály (napr. hodváb a vlna) by sa mohli počas prania v práčke poškodiť. V tomto prípade použite Perwoll Wool & Silk a oblečenie vyperte ručne.

Odstraňovanie škvŕn od stolice, moču a zvratkov z bieleho oblečenia

Škvrny od stolice, moču a zvratkov sú na bielom oblečení viditeľnejšie ako na tmavom, no dajú sa odstrániť tým istým spôsobom. Hlavne neotáľajte. Na odstránenie takýchto škvŕn nepoužívajte prírodné odstraňovače škvŕn a nesnažte sa škvrny vyčistiť podomácky, napr. pomocou octu alebo bielidla. Bielidlo by mohlo spôsobiť, že oblečenie stratí farbu, a ocot by časom mohol poškodiť práčku.

Odstraňovanie zaschnutých škvŕn od výkalov, moču a zvratkov

Ako teda odstránite zaschnuté škvrny od výkalov, moču a zvratkov? Najvhodnejší spôsob na odstránenie zaschnutých škvŕn je namočiť oblečenie pred praním do vody, pridať čistiaci prostriedok Persil a nechať pôsobiť min. 45 minút. Na odstránenie niektorých škvŕn je potrebné nechať čistiaci prostriedok pôsobiť celú noc. Potom oblečenie vyčistite a vyperte bežným spôsobom.

Škvrnám od stolice, moču a zvratkov sa jednoducho nevyhnete. To však ešte nemusí byť dôvod, aby škvrny alebo ich zápach, zničili vaše oblečenie. Vďaka tomuto návodu škvrny vyčistíte ľahko a jednoducho.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok kytice

    Ako odstrániť škvrny od peľu

  • Obrázok žuvačky

    Ako odstrániť škvrny od žuvačky

  • Obrázok čokolády

    Odstraňovanie škvŕn od čokolády