Odstraňovanie škvŕn od horčice, kečupu a iných omáčok

Kuchynské skrinky vo väčšine domácností doslova praskajú vo švíkoch pod ťarchou dochucovadiel, ako napr. horčica, kečup alebo barbecue omáčka. Omáčky dochucujú naše obľúbené jedlá, aby sme si na nich mohli ešte viac pochutnať, no zároveň akoby čakali na vhodnú chvíľu, aby nám mohli zašpiniť oblečenie. Ak ste sa zašpinili od omáčky alebo dochucovadla, na odstránenie škvŕn stačí postupovať podľa tohto návodu.

Obrázok červeného vína Obrázok rúžu Obrázok rozbitého kolene obrázok škvrn Obrázok dietatka obrázok plesne obrázok čiapky obrázok kečupu

Odstraňovanie škvŕn od horčice, kečupu a iných omáčok

Ako prvé je potrebné si uvedomiť, aká omáčka škvrnu spôsobila. Niektoré omáčky sa z oblečenia odstraňujú ťažšie. Najbežnejšie omáčky sú:

  • horčica
  • kečup
  • rajčinová omáčka
  • omáčka na špagety
  • čili omáčka
  • výpek
  • majonéza
  • omáčka na cestoviny
  • sójová omáčka
  • barbecue omáčka
  • omáčka Marinara

Návod na odstraňovanie škvŕn od kečupu, horčice a iných omáčok:

  1. Zoškriabte čo najviac zvyškov omáčky z oblečenia.
  2. Otočte oblečenie naruby a vypláchnite škvrnu z vnútornej strany studenou vodou.
  3. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa farby a materiálu oblečenia.
  4. V prípade potreby škvrnu vyčistite.
  5. Vyperte pri najvyššej možnej teplote.
  6. Skontrolujte, či škvrna zmizla.

Odstránenie zvyškov omáčky

Prvým krokom k odstráneniu škvrny od akejkoľvek omáčky je zoškriabať z oblečenia čo najviac zvyškov omáčky. Potom oblečenie otočte naruby a vypláchnite škvrnu z vnútornej strany studenou vodou. Ak škvrnu vypláchnete z vnútornej strany, ľahšie sa odstráni, pretože voda ju vytlačí von z oblečenia cez tie isté vlákna materiálu.

Výber vhodného čistiaceho prostriedku

Výber čistiaceho prostriedku a odstraňovača škvŕn závisí od materiálu a farby oblečenia.

Vyčistenie škvrny

Pred vyčistením skontrolujte farebnú stálosť oblečenia. Nalejte Persil Power Gel alebo Persil Color Gel priamo na škvrnu, nechajte vstrebať a pôsobiť niekoľko minút.

Pranie a vypláchanie

Keď čistiaci prostriedok vsiakne do materiálu, vyperte oblečenie v práčke a pridajte dávku čistiaceho prostriedku odporúčanú ako na silné znečistenie.

Kontrola

Predtým, ako dáte oblečenie vysušiť, skontrolujte, či škvrna úplne zmizla. Ak nie, vyperte oblečenie znova pri najvyššej možnej teplote podľa odporúčaní výrobcu uvedených na etikete.

Odstránenie škvŕn od kečupu, horčice a iných omáčok zo špeciálneho materiálu

Ak chcete odstrániť škvrny od kečupu z košele alebo škvrny od horčice z nohavíc, stačí postupovať podľa tohto návodu. Ak však máte čo dočinenia s jemnými materiálmi (napr. hodváb, satén alebo vlna), na odstránenie škvŕn použite Perwoll a oblečenie vyperte ručne. Oblečenie je často potrebné vyprať niekoľko krát, kým sa škvrna úplne odstráni, no materiál sa nepoškodí, pretože Perwoll Care šetrí materiál. Škvrny z ostatných materiálov (napr. bavlna a polyester) odstránite, aj ak sa oblečenie vyperie v práčke.

Odstraňovanie zaschnutých škvŕn od kečupu, horčice a iných omáčok

Ako však z oblečenia odstrániť zaschnutú škvrnu od omáčky? Ak je to možné, zoškriabte zvyšky zaschnutého kečupu, barbecue omáčky alebo horčice, potom nalejte malé množstvo Persil Color Gel alebo Persil Power Gel priamo na škvrnu, jemne vydrhnite a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom oblečenie namočte do teplej vody, pridajte vhodný čistiaci prostriedok Persil, nechajte 30 minút pôsobiť a nakoniec vyperte bežným spôsobom.

Odstraňovanie škvŕn od kečupu, horčice a iných omáčok z farebných oblečení

O škvrnách od omáčok a dochucovadiel je známe, že sú veľmi odolné a ťažko sa odstraňujú najmä z farebného oblečenia. Z bielej košele sa ťažko odstraňujú škvrny od rajčinovej omáčky a kečupu, a z tmavého oblečenia napríklad škvrny od majonézy. Horčica obsahuje kurkumu, ktorá pôsobí ako farbivo a ťažko sa odstraňuje z bielych košieľ. Ideálnym spôsobom na odstránenie takýchto škvŕn je vyčistiť ich čistiacim prostriedkom a vyprať čo najskôr.

Zašpinili ste si nešťastnou náhodou košeľu alebo nohavice od omáčky alebo dochucovadla? Nič sa nedeje. Vďaka tomuto návodu škvrny od kečupu, horčice alebo inej omáčky odstránite rýchlo a jednoducho.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Persil gél Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Persil prací prášok Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Persil gél Color

Posledné články

  • Obrázok rúžu

    Ako odstrániť škvrny od mejkapu a rúžu?

  • Obrázok športovca

    Ako odstrániť škvrny od potu z košieľ?

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju