Skip to Content

Odstraňovanie škvŕn od atramentu

Otvorilo sa vám vo vrecku guľôčkové pero? Dali ste prať svoje obľúbené nohavice a vo vrecku ste zabudli plniace pero? Alebo začal z náplne do tlačiarne vytekať atrament počas toho, ako ste ho vymieňali? Škvrny od atramentu na oblečení a nábytku narobia často neplechu, no našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako takéto škvrny odstrániť a nepokaziť si celý deň.

Obrázok škvŕn od atramentu

Čo spôsobilo škvrnu?

Prvým krokom k úplnému odstráneniu škvrny od atramentu je uvedomiť si, čo škvrnu spôsobilo. Zvýrazňovač? Guľôčkové pero? Atramentová náplň do tlačiarne? Práve od toho sa odvíja ďalší postup.

Odstraňovanie škvŕn od atramentu krok za krokom

  1. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok prostriedok Persil a odstraňovač škvŕn podľa oblečenia. Väčšinou sa odporúča najprv škvrnu vyčistiť alkoholom (dostupný v drogériách alebo lekárniach), aby sa atrament z oblečenia ľahšie odstraňoval.
  2. Utrite škvrnu absorpčnou utierkou namočenou v alkohole a vatovým tampónom, potom na škvrnu nalejte malé množstvo Persil Power Gel alebo Persil Color Gel.
  3. Vyperte oblečenie pri najvyššej možnej teplote podľa pokynov na etikete.
  4. Skontrolujte, či škvrna od atramentu zmizla.
  5. Ak škvrna úplne nezmizla, postupujte znova od začiatku.

Výber vhodného čistiaceho prostriedku

Pred čistením a čistením a praním si prečítajte pokyny výrobcu uvedené na etikete. Čistiace prostriedky Persil Regular alebo Persil Power Gel sú ideálne na odstraňovanie a čistenie škvŕn z bieleho oblečenia alebo nábytku. Persil Color alebo Persil Color Gel odstraňuje škvrny, pričom farby zostávajú žiarivé. Na oblečenie z jemnejších materiálov použite Perwoll.

Celý proces je možné zrýchliť, ak škvrnu najprv vyčistite alkoholom a potom na škvrnu nalejete Persil Power Gel alebo Persil Color Gel.

Vyčistenie škvrny

Väčšinu škvŕn od guľôčkových (ale aj iných) pier je možné odstrániť tekutým čistiacim prostriedkom. Nalejte prostriedok priamo na škvrnu a jemne vydrhnite, aby sa prostriedok vsiakol do materiálu.

Odstrániť škvrny od atramentu z tlačiarne alebo zvýrazňovača je však už o čosi náročnejšie. Ak chcete odstrániť škvrny od atramentu z tlačiarne, vyutierajte atrament dvoma papierovými utierkami z prednej aj zadnej strany oblečenia.

V každom prípade sa odporúča najprv utrieť škvrnu od atramentu absorpčnou utierkou a vatovým tampónom namočeným v alkohole (dostupný v drogériách a lekárniach), potom naliať potrebné množstvo Persil Power Gel alebo Persil Color Gel priamo na škvrnu a nechať vsiaknuť.

Pranie

Oblečenie vyperte hneď po vyčistení. Veľa guľôčkových pier je rozpustných vo vode, čo celý proces zjednodušuje. No na oblečení môžu vzniknúť aj odolné škvrny od atramentu, na ktoré je potrebné použiť kyslíkové bielidlo. V tom prípade oblečenie vyperte pri najvyššej odporúčanej teplote s použitím Persil Regular. Pred praním však skontrolujte (podľa etikety), či je kyslíkové bielidlo povolené.

Kontrola

Po vypraní skontrolujte, či škvrna z oblečenia zmizla. Ak chcete odstrániť škvrnu od atramentu z tmavých košieľ alebo riflí, na ktorých nie je atramentová škvrna dobre vidieť, musíte počkať, kým oblečenie vyschne. Oblečenie nechajte vždy vysušiť na sušiaku alebo na balkóne. Sušička by mohla škvrnu zapustiť, a tým celý proces skomplikovať. Ak škvrna stále nezmizla, postupujte znova od začiatku.

Odstraňovanie atramentových škvŕn zo špeciálnych materiálov

Batohy, obrusy, obleky alebo šaty sa nemôžu prať v práčke, ale musia sa prať v ručne. V tomto prípade vyčistite škvrnu, potom oblečenie jemne vyperte ručne, opatrne vypláchajte a nechajte vysušiť.

Každý materiál sa musí čistiť a prať inak. Z tvrdých materiálov, ako napríklad denim, vinil, polyester, nylon a ľan sa škvrny od atramentu odstraňujú ľahko a môžu sa vyprať v práčke. Iné materiály, ako napr. hodváb, semiš, koža alebo vlna sa musia prať ručne, aby sa nepoškodili.

Odstraňovanie zaschnutých a zapraných atramentových škvŕn

Odstraňovať zaprané alebo zaschnuté škvrny je oveľa zložitejšie ako odstraňovanie škvŕn, ktoré sú ešte vlhké. No nič nie je nemožné. Ak chcete z oblečenia odstrániť zaschnuté škvrny, dodržiavajte uvedené pokyny, tj. najprv škvrnu vyčistite alkoholom a potom na vyčistenie použite Persil Power Gel alebo Persil Color Gel.

Namočte oblečenie na 1 až 2 hodiny (alebo na celú noc) do vody a pridajte vhodný čistiaci prostriedok Persil. Potom oblečenie vyperte pri najvyššej možnej teplote. 

Ak škvrna stále nezmizla, postupujte znova od začiatku.

Odstraňovanie atramentových škvŕn podomácky

Podomácky vyrobené a prírodné odstraňovače škvŕn môžu fungovať, ale môžu narobiť viac škody ako úžitku. Použitím citrónovej šťavy, peroxidu vodíka alebo bielidla môže oblečenie vyblednúť. Ocot môže poškodiť plastové a gumené diely práčky. A dokonca kým takéto prostriedky začnú účinkovať, trvá celú večnosť.

Atramentové škvrny je možné odstrániť jednoducho, kým nezaschnú, takže s čistením veľmi neotáľajte.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok rozlitého džusu

    Ako odstrániť škvrnu od džúsu

  • Obrázok kytice

    Ako odstrániť škvrny od peľu

  • Obrázok Kurkumy

    Ako odstrániť škvrny od kurkumy