Odstraňovanie mastných a olejových škvŕn

Mastnota a olej zanechávajú na oblečení tmavé škvrny, ktoré sa ťažko odstraňujú. Mastné a olejové škvrny z oblečenia odstránite rýchlo a jednoducho vhodným odstraňovačom mastných a olejových škvŕn Persil.

Obrázok varenia

Rozdiely medzi mastnými a olejovými škvrnami

Aj olej aj masť sa v domácnosti používajú väčšinou na varenie alebo mastenie. Medzi olejom a masťou je však malý rozdiel: Masť je polotuhá látka a olej tekutá. Aj masť aj olej sa získavajú zo zvieracích tukov, no olej je možné získať aj z rastlín. Aj keď je medzi olejom a masťou malý rozdiel, mastné a olejové škvrny sa odstraňujú rovnakým spôsobom.

Čo spôsobuje mastné a olejové škvrny?

Pred odstraňovaním škvrny si musíte uvedomiť, ako škvrna vznikla. Na varenie sa väčšinou používa rastlinný, olivový alebo kokosový olej. Olejové škvrny však môžu vzniknúť aj z niektorých potravín, ako napríklad maslo alebo arašidové maslo, ktoré tiež obsahujú olej. Pleťové mlieko alebo voda, vazelína a dokonca i prípravky na vlasy môžu na oblečení zanechávať olejové škvrny.

Odstraňovanie mastných a olejových škvŕn krok za krokom

Zašpinili ste si nohavice od oleja? Máte na košeli mastnú škvrnu? Stačí, ak budete postupovať podľa nasledovných pokynov.

  1. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa farby oblečenia.
  2. Zvyšky oleja utrite čistou bielou handričkou.
  3. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom Persil Power Gel alebo Persil Color Gel.
  4. Oblečenie vyperte pri najvyššej možnej teplote podľa materiálu.
  5. Skontrolujte, či škvrna zmizla.
  6. Ak nie, postupujte znova od začiatku.

Výber vhodného čistiaceho prostriedku

Prvým krokom k odstráneniu olejových škvŕn je vybrať si vhodný čistiaci prostriedok Persil. Persil prášok alebo gél sú ideálne na „vytiahnutie“ mastných a olejových škvŕn z oblečenia a Persil gél sa odporúča používať na čistenie. Na vypranie škvrny použite Persil Regular (biele oblečenie), Persil Color (farebné oblečenie) alebo Perwoll na jemné materiály (vlna alebo hodváb).

Čistenie

Pred použitím vhodného čistiaceho prostriedku sa snažte utrieť čo možno najviac oleja alebo mastnoty z oblečenia. Na utieranie použite čistú bielu utierku, aby sa škvrna nevstrebala do materiálu.

Potom nalejte malé množství pracieho prostriedku Persil Power Gel (biele oblečenie) alebo Persil Color Gel (farebné oblečenie) alebo Perwoll (jemné materiály) priamo na škvrnu, jemne vydrhnite a nechajte pôsobiť 5 minút.

Pranie a vypláchanie

Ak chcete efektívne odstrániť škvrnu z oblečenia, vyperte ho hneď po vyčistení. Prečítajte si pokyny na etikete a vyperte oblečenie pri najvyššej bezpečnej teplote podľa materiálu. Použite Persil Power Gel (biele oblečenie) alebo Persil Color Gel (farebné oblečenie) a riaďte sa podľa pokynov na obale „ako vyprať veľmi znečistené oblečenie.

Skontrolujte, či mastná alebo olejová škvrna zmizla

  • Ak je škvrna stále viditeľná, nedávajte oblečenie vysušiť. Ak sa oblečenie vysuší, škvrna zaschne a odstrániť ju bude ešte komplikovanejšie. Namiesto toho postupujte znova od začiatku.

Ak sa na oblečení nachádzajú odolné škvrny, namočte ho do vody s vhodným čistiacim prostriedkom na 60 alebo viac minúť a potom znova vyperte. Vždy si prečítajte pokyny uvedené na etikete.

Odstraňovanie mastných a olejových škvŕn zo špeciálnych materiálov

Tento postup slúži na odstránenie škvŕn z rôznych oblečení, ako napríklad blúzky, polokošele, rifle, svetre, látkové servítky alebo dokonca posteľná bielizeň. Odstraňovanie škvŕn z jemných materiálov (hodváb alebo vlna) je však zložitejšie. Perwoll je ideálny čistiaci prostriedok na jemné materiály.

Ak chcete odstrániť škvrnu z oblečení, ktoré sa môžu čistiť len chemicky (šaty alebo obleky) obráťte sa na odborníkov. Nepoužívajte prírodné odstraňovače mastnoty a nesnažte sa škvrny odstrániť podomácky. Niektoré prírodné odstraňovače majú príliš vysoký obsah kyseliny a mohli by poškodiť materiál.

Vyprali a vysušili ste oblečenie, a škvrny stále nezmizli?

Nevšimli ste si škvrnu na oblečení a dali ste ho vysušiť?
Odstrániť zaschnuté škvrny je síce ťažšie, no nie je nemožné. Ak chcete odstrániť zaschnutú škvrnu z oblečenia, zašpinené miesto zamastite znova, aby sa škvrna obnovila. Potom škvrnu vyčistite vhodným odstraňovačom škvŕn, vyperte a skontrolujte, či škvrna zmizla. Tento postup opakujte, kým zaschnutá škvrna nezmizne.

Mastné a olejové škvrny nemusia byť dôvod na vyhodenie obľúbenej košele alebo nohavíc. Vďaka týmto jednoduchým radám odstránite mastné a olejové škvrny rýchlo a jednoducho.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Persil gél Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Persil prací prášok Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Persil gél Color

Posledné články

  • Obrázok rúžu

    Ako odstrániť škvrny od mejkapu a rúžu?

  • Obrázok športovca

    Ako odstrániť škvrny od potu z košieľ?

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju