Skip to Content

Ako odstrániť škvrny z bavlneného oblečenia?

Bavlna sa najmä kvôli jej priepustnosti, trvanlivosti a univerzálnemu použitiu používa ako textília na výrobu košieľ, posteľnej bielizne a obrusov. Bavlna je priedušná, a preto je príjemná hlavne v lete a jednoducho sa čistí. Ak na bavlnenom oblečení vznikne škvrna, musíte ju vyčistiť rýchlo, aby nezaschla. Čistenie zvyšuje zároveň aj životnosť oblečenia.

obrázok bavlneného oblečenia

Problematické škvrny na bavlnenom oblečení

Kvôli priepustnosti bavlny sa do bavlneného materiálu škvrny vstrebávajú rýchlejšie ako do iných materiálov. Škvrny od potu a dezodorantu sú bežné škvrny, ktoré vznikajú na bavlnenom oblečení, pretože bavlna dokáže rýchlo a jednoducho vstrebať oleje obsiahnuté v dezodorantoch a pote. Ak takéto škvrny rýchlo nevyčistíte, môžu zaschnúť a už sa ich nezbavíte. V bavlnených vláknach sa môže okrem škvŕn zachytávať aj pach, najmä od potu.

Na bavlnenom oblečení však vznikajú aj rôzne iné škvrny. Tak ako každý iný materiál, aj bavlna sa môže zašpiniť od krvi, červeného vína, mastnoty, oleja, atramentu, ba dokonca aj od ovocia či zeleniny. Ak chcete natrvalo odstrániť škvrny od kávy alebo čaju, trávy alebo lístia, či akékoľvek iné škvrny, najdôležitejšie je ich vyčistiť, kým ešte nezaschli.

Odstraňovanie škvŕn z bavlneného oblečenia a doplnkov do domácnosti

Takmer všetky bavlnené oblečenia a doplnky do domácnosti sa môžu prať v práčke a sušiť v sušičke, a nebudú mať žiadny nepriaznivý účinok na samotný materiál. Bavlnené oblečenie sa môže počas sušenia zraziť alebo pokrčiť, preto je veľmi dôležité si pred sušením prečítať na etikete, aká je správna teplota na sušenie výrobkov z bavlny.

Pri odstraňovaní škvŕn z bavlny sa materiál nesmie dostať do kontaktu s bielidlom. Kyslíkové bielidlo a bielidlo čistiacich prostriedkov škvrny vyčistí, no okrem toho môže poškodiť vlákna materiálu.

Odstraňovanie škvŕn z bavlneného oblečenia: krok za krokom

  1. Pred praním a sušením sa uistite, či sa bavlnené oblečenie môže prať v práčke a sušiť v sušičke (podľa etikety).
  2. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa farby materiálu.
  3. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom.
  4. Vyperte oblečenie pri najvyššej možnej teplote podľa typu bavlneného oblečenia.
  5. Skontrolujte, či škvrna zmizla.

Výber správneho čistiaceho prostriedku

Ak sa bavlnené oblečenie môže prať v práčke (podľa pokynov na etikete) môžete si vybrať:

Čistenie

Ak chcete odstrániť škvrny od kávy alebo čaju, krvi alebo inej tekutiny z bavlneného oblečenia, utrite škvrnu čistou handričkou a snažte sa odstrániť čo možno najviac zvyškov tekutiny. Škvrnu opláchnite z druhej strany studenou vodou.

Potom nalejte Persil Color Gel alebo Persil Power Gel na škvrnu (platí pre akékoľvek škvrny). Vydrhnite, aby sa Persil Color Gel alebo Persil Power Gel vstrebal do bavlnených vlákien. Pri odolných škvrnách musíte čistiaci prostriedok Persil pred praním a nechať niekoľko minúť pôsobiť.

Pranie a vypláchanie

Použite vybraný čistiaci prostriedok Persil a vyperte pri najvyššej možnej teplote podľa materiálu.

Kontrola

Po vypratí skontrolujte, či škvrna (v prípade škvŕn od potu aj zápach) z bavlny zmizla. Ak nie, postupujte znova od začiatku.

Ak chcete odstrániť odolné škvrny, namočte bavlnené oblečenie do vody s čistiacim prostriedkom, nechajte niekoľko hodín pôsobiť a znova vyperte.

Oblečenie sa nesmie sušiť v sušičke, ak je škvrna stále viditeľná, pretože škvrna by mohla zaschnúť.

Bavlna je ideálny materiál na letné oblečenie, škvrny však absorbuje rýchlo a jednoducho. Čistiaci prostriedok Persil si však poradí aj s takýmito škvrnami.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok paradajok

    Ako odstrániť škvrny od paradajok

  • Obrázok žuvačky

    Ako odstrániť škvrny od žuvačky

  • Obrázok rozlitého džusu

    Ako odstrániť škvrnu od džúsu