Skip to Content

Ako odstrániť škvrny od potu z čiapok a klobúkov

Väčšina z nás nepočíta s tým, že hlava sa môže až natoľko potiť, ale tak ako košele, aj klobúky a čiapky sa môžu od potu zašpiniť. Tieto škvrny môžu byť žlté alebo biele kvôli soli, ktorá je v pote obsiahnutá. Odstránenie týchto škvŕn a ich typického zápachu nie je vždy také jednoduché a vypranie v práčke nie vždy situáciu vyrieši.

obrázok čiapky

Odstránenie škvŕn od potu z rôznych druhov klobúkov a čiapok

Spôsob odstránenia škvŕn od potu závisí od typu klobúka alebo čiapky. Ak chcete z klobúkov alebo čiapok vyrobených z vlny, plsti a ľanu škvrny od potu odstrániť musíte postupovať opatrne a výrobky vyprať ručne. Tieto látky sa pri praní v práčke ľahko zrazia a strácajú svoj tvar.

Novšie šiltovky sa zvyčajne vyrábajú z kepru, bavlny alebo džerseju. Pri odstraňovaní škvŕn od potu zo šiltoviek môžete zvyčajne použiť šetrný program prania alebo ich môžete vyprať ručne či v umývačke riadu. Tieto látky sú dostatočne odolné a dobre znášajú takéto intenzívne čistenie. Bude lepšie, ak použijete plastovú alebo kovovú ochrannú kostru na pranie šiltoviek, aby sa zachoval tvar čiapky. Ochranná kostra pevne čiapku drží, vďaka čomu sa šilt počas prania nepokrčí ani nezlomí.

Ak chcete odstrániť škvrny od potu zo starších šiltoviek, budete ich musieť vyprať ručne. Staršie šiltovky sú často vyrobené z prírodných látok alebo iných, jemných tkanín. Je možné, že iné druhy prikrývok hlavy, ako sú napríklad pánske klobúky, cylindre a tvrdé klobúky, budete musieť vyprať ručne alebo očistiť v mieste, kde sú zašpinené, namiesto prania v práčke, aby ste nezničili látku.

Odstraňovanie škvŕn od potu z klobúkov a čiapok – podrobný postup

  1. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil.
  2. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom Persil Power Gel alebo Persil Color Gel
  3. Šiltovku alebo klobúk vyperte. Pozrite si štítok na výrobku, aby ste vedeli určiť, či sa má prať ručne alebo v práčke.
  4. Nechajte voľne uschnúť.
  5. Skontrolujte, či škvrna zmizla.

Výber vhodného čistiaceho prostriedku a odstraňovača škvŕn

Správny výber čistiaceho prostriedku a odstraňovača škvŕn závisí od farby čiapky alebo klobúka. Persil Regular alebo Persil Power Gel. Persil Color alebo Persil Color Gel je ideálny na farebné klobúky a šiltovky. Na čistenie odporúčame použiť Persil Power Gel alebo Persil Color Gel. Prostriedok naneste priamo na škvrnu. Nezabudnite dodržiavať odporúčania týkajúce sa dávkovania, ktoré nájdete na štítku výrobku.

Vyčistenie škvrny

Škvrnu vyčistite čistiacim prostriedkom Persil Power Gel alebo Persil Color Gel, jemne ju vydrhnite a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom vyperte podľa pokynov na štítku.

Pranie klobúkov

Ak chcete odstrániť žlté škvrny z čiapok alebo klobúkov, budete ju musieť vyprať pri najvyššej možnej teplote uvedenej na štítku produktu. Niektoré klobúky alebo čiapky sa musia prať ručne. V takom prípade naplňte vaňu alebo umývadlo vlažnouvodou a klobúk alebo čiapku do nej ponorte. Jemne ho preplákajte a vydrhnite prstami, aby ste odstránili škvrnu od potu.

Nechajte voľne uschnúť

Pri niektorých farbách látky budete musieť najprv počkať, kým klobúk alebo čiapka uschne, aby ste mohli zistiť, či škvrna zmizla. Klobúky alebo čiapky vždy nechajte voľne uschnúť – zachová sa tak ich tvar.

Kontrola

Ak ste nedokázali škvrnu odstrániť, postup zopakujte, pokiaľ škvrna nezmizne.

Odstraňovanie škvŕn od potu z čiapok alebo klobúkov – iné materiály a časti prikrývok hlavy

Niektoré typy látok, ako je napríklad keper, bavlna, džersej, akryl a polyester dobre znášajú intenzívne pranie v bubne práčky, ale bez použitia ochrannej kostry môžu stratiť tvar. Iné látky, ako je napríklad ľan, plsť, vlna a semiš, však môžu v práčke stratiť tvar, môžu uvoľňovať vlákna a môžu sa dokonca rozpadnúť. Pri odstraňovaní škvŕn od potu z týchto látok treba vyčistiť len miesto, kde je výrobok zašpinený alebo ho treba vyprať ručne.

Niektoré čiapky alebo klobúky majú rôzne časti, ktoré môžu byť háklivejšie na čistenie v porovnaní so samotným materiálom výrobku. Napríklad šiltovka môže obsahovať pevný gombík, kovovú sponu a kovové dierkovanie, ktoré sa pri praní v práčke alebo umývačke na riady nepoškodia. Môže však obsahovať aj náchylnejšie výšivky, ktoré sa po niekoľkých praniach, s cieľom odstrániť škvrny od potu, môžu rozpliesť. V takomto prípade šiltovku radšej perte ručne alebo vyčistite len miesto, kde je zašpinená, aby ste si ju nezničili.

Iné druhy čiapok alebo klobúkov môžu mať aj také časti, ktoré sa nedajú prať v práčke. Napríklad tvrdý klobúk a kruhový okraj klasického klobúka sa môžu naškrobiť, aby si zachovali tvar. Pri odstraňovaní žltých škvŕn z čiapok alebo klobúkov môže pranie v práčke spôsobiť, že tieto výrobky stratia tvar.

Ak nie ste si istý, ako odstrániť škvrny od potu z čiapok alebo klobúkov, radšej ich neperte v práčke. Škvrnu vyčistite a vyperte ich ručne.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok rozlitého džusu

    Ako odstrániť škvrnu od džúsu

  • Obrázok škvŕn od atramentu

    Odstraňovanie škvŕn od atramentu

  • Obrázok Kurkumy

    Ako odstrániť škvrny od kurkumy