Skip to Content

Ako odstrániť škvrny od červeného vína z obrusov a obrúskov

Pohár vína, sviečky a správna hudba dokážu večeru premeniť na nezabudnuteľný romantický zážitok. Jeden nešikovný pohyb a na obruse alebo obrúsku zostanú škvrny. Hoci by ste večeru najprv radi dojedli, čím rýchlejšie tieto kvapky alebo mláky odstránite, tým väčšia šanca, že neskončíte s natrvalo zašpinenou bielizňou.

Obrázok červeného vína

Typy škvŕn na obrusoch a obrúskoch

Obrusy a obrúsky sa veľmi ľahko zašpinia od červeného vína, masti, rastlinného oleja, vosku a iných typov olejových výrobkov, v porovnaní s inou bielizňou. Je to preto, lebo sa používajú na stoloch, na ktorom sa podáva jedlo aspoň trikrát denne. Na stole s obrusom vybavujete aj iné veci, ako je napríklad domáce účtovníctvo alebo písanie domácich úloh, preto sa obrus a obrúsky ľahko zašpinia aj od atramentu a pera.

Škvrny od červeného vína sú najhoršie asi na obrúskoch a obrusoch, pretože na nich zanechávajú tmavé škvrny. Buďte ale bez obáv. Vďaka správnemu postupu sa týchto škvŕn zbavíte rýchlo.

Odstraňovanie škvŕn od červeného vína – podrobný postup

  1. Vhodný čistiaci prostriedok Persil si vyberte až keď zistíte, či sa dá obrúsok alebo obrus prať v práčke
  2. Škvrnu utrite čistou navlhčenou handrou
  3. Ak zostane škvrna mokrá, nezanesie sa do vlákien
  4. Znova ju utrite
  5. V prípade potreby škvrnu vyčistite čistiacim prostriedkom Persil Power Gel alebo Persil Color Gel
  6. Do prania pridajte dávku čistiaceho prostriedku Persil ako pri silnom znečistení a obrus alebo obrúsok vyperte
  7. Skontrolujte, či škvrna zmizla

Výber vhodného čistiaceho prostriedku a odstraňovača škvŕn

Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa typu a farby látky. Použite:

Čistenie

Škvrny od červeného vína na obrusoch a obrúskoch odstráňte čo najrýchlejšie. Pomocou čistej navlhčenej handry vysajte zo škvrny tekutiny. Nedovoľte, aby škvrna uschla. Navlhčite ju studenou vodou.

Na škvrnu naneste Persil Power Gel alebo Persil Color Gel, jemne zatlačte a nechajte chvíľu pôsobiť.

Pranie a plákanie

Obrus alebo obrúsok dajte do práčky, ale neplákajte. Do prania pridajte dávku čistiaceho prostriedku ako pri silnom znečistení. Informácie o odporúčanej teplote nájdete na štítku bielizne. V prípade škvŕn od červeného vína je najlepšie prať pri teplote od 40 do 60 stupňov Celzia.

Kontrola

Po vypratí skontrolujte či škvrna zmizla. Pokiaľ nezmizla, zašpinenú bielizeň dajte do teplej vody s Persilom a nechajte máčať niekoľko hodín. Aby škvrna ľahšie zmizla, zvýšte dávku čistiaceho prostriedku a zvoľte intenzívny a predĺžený program prania.

Odstraňovanie škvŕn od červeného vína z rôznych materiálov

Spôsob odstraňovania škvŕn od červeného vína závisí najmä od látky, z ktorej je zašpinený obrus vyrobený. Ak je obrus alebo obrúsok vyrobený napríklad z ľanu alebo bavlny, vďaka vyššie uvedenému postupu a praniu v práčke sa škvrny zbavíte.

Umelohmotné obrusy sú pórovité, čo znamená, že taníny vo víne môžu trvale tkaninu znečistiť, ak sa rýchlo neočistí. Umelá hmota dobre znáša jemné aj intenzívne čistenie, ale musíte ju vypláchnuť a vysušiť. Ak umelú hmotu nevysušíte alebo necháte na nej odstraňovač škvŕn príliš dlho, môže zmeniť farbu, zničiť sa alebo rozpadnúť.

Odstraňovanie zaschnutých škvŕn od červeného vína z obrusov

Ak škvrna od červeného vína zaschla, obnovte ju, aby ste sa jej mohli celkom zbaviť. Zašpinený obrus skúste namočiť do teplej vody s čistiacim prostriedkom. Nechajte máčať jednu hodinu, potom škvrnu vyčistite a obrus vyperte podľa návodu uvedeného vyššie.

Škvrnám sa nevyhnete. Keď už niečo rozlejete, majte poruke rýchle riešenie. Odstráňte červené víno z obrusov a obrúskov vďaka týmto radám.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok rozlitého džusu

    Ako odstrániť škvrnu od džúsu

  • Obrázok škvŕn od atramentu

    Odstraňovanie škvŕn od atramentu

  • Obrázok Kurkumy

    Ako odstrániť škvrny od kurkumy