Skip to Content

Odstraňovanie škvŕn od ovocia a zeleniny

Zaradiť ovocie a zeleninu do diéty je určite zdraviu prospešné, no s tým súvisí aj väčšie riziko vzniku škvŕn. Veľa druhov ovocia a zeleniny obsahuje šťavu, ktorá sa môže podpísať na oblečení. Vďaka týmto radám sa ich však zbavíte rýchlo a jednoducho, no dôležité je, aby škvrny nezaschli.

obrázok granátového jablka

Škvrny od rôznych druhov ovocia a zeleniny

Škvrny na oblečení môžu spôsobiť rôzne druhy ovocia a zeleniny, ako napr. rajčiny, čučoriedky, pomaranče, jahody, čerešne, bobuľové ovocie, černice, maliny, granátové jablká, kurkuma alebo mango. Škvrny môžu okrem toho spôsobiť aj:

  • brusnice
  • melón
  • čierne ríbezle
  • jablká
  • hrozno
  • jamun
  • broskyne

Škvrny môže spôsobiť samotné čerstvé ovocie a zelenina, ale aj džem vyrobený z týchto druhov ovocia.

Odstraňovanie škvŕn od ovocia a zeleniny krok za krokom

  1. Neotáľajte.
  2. Odstráňte z oblečenia zvyšky ovocia a zeleniny.
  3. Škvrnu opláchnite studenou vodou.
  4. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa farby a materiálu oblečenia.
  5. Vyčistite škvrny.
  6. Oblečenie vyperte.
  7. Skontrolujte, či škvrna zmizla.

Dôležité je neotáľať

Odstráňte čo možno najviac zvyškov ovocia a zeleniny z oblečenia a opláchnite ho studenou vodou. Popritom jemne pretrite škvrnu špongiou, aby sa škvrna ľahšie vyčistila.

Výber vhodného čistiaceho prostriedku a odstraňovača škvŕn

Najdôležitejšie je zvoliť si vhodný čistiaci prostriedok. Persil Color alebo Persil Color Gel je vhodný na farebné oblečenie a Persil Regular alebo Persil Power Gel je vhodný na biele oblečenie. Perwoll je ideálny čistiaci prostriedok na jemné materiály ako hodváb, bavlna alebo satén. Pred čistením alebo praním vždy skontrolujte pokyny na etikete oblečenia.

Čistenie a pranie

Skontrolujte, aká je stálosť farby oblečenia, potom nalejte Persil Power Gel alebo Persil Color Gel priamo na škvrnu a jemne rozotrite. Počkajte niekoľko minúť a vyperte oblečenie podľa pokynov na etikete pri najvyššej možnej teplote.

Kontrola

Ak škvrna po prvom vypraní úplne nezmizla, odporúča sa namočiť oblečenie na niekoľko hodín do vody s čistiacim prostriedkom Persil  a potom oprať ako bežnú bielizeň. Z namočeného oblečenia sa ľahšie odstraňujú odolné škvrny od ovocia a zeleniny.

Odstránenie škvŕn od ovocia a zeleniny zo špeciálneho materiálu oblečenia

Ak chcete odstrániť škvrnu od bobuľovitého ovocia z košele alebo škvrnu od jahody z bielych nohavíc, väčšinou stačí dodržiavať uvedené pokyny. Niektoré materiály sa však nemôžu prať v práčke. Na odstránenie škvŕn z jemných materiálov (napr. hodváb alebo vlna), ktoré sa musí prať ručne je ideálny Perwoll.

Odstránenie škvŕn od ovocia a zeleniny z farebného oblečenia

Výber vhodného čistiaceho prostriedku záleží od farby oblečenia, najmä, ak máte čo do činenia s odolnými škvrnami od ovocia a zeleniny. Niektoré čistiace prostriedky sú vhodné na modrú, čiernu, červenú alebo zelenú farbu, najmä ak farebná stálosť oblečenia nie je práve vysoká.

Špeciálne čistiace prostriedky na odstraňovanie škvŕn z ovocia a zeleniny

Podomácky vyrobené odstraňovače škvŕn môžu byť účinné aj pri odstraňovaní škvŕn od ovocia a zeleniny, no okrem toho môžu aj poškodiť materiál oblečenia alebo dokonca aj práčku. Na čistenie škvŕn od ovocia a zeleniny používajte len tie čistiace prostriedky, ktoré sú určené na odstraňovanie škvŕn, nečistôt a špiny.

Nebaví vás neustále čistiť škvrny od ovocia a zeleniny? Vďaka týmto radám sa môžete zdravo stravovať a nemusíte si lámať hlavu nad komplikovaným čistením škvŕn od ovocia a zeleniny.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

  • Prací prostriedok pre citlivú pokožku

    Prací prášok Persil Deep Clean Expert Sensitive

Posledné články

  • obrázok športovca

    Ako odstrániť škvrny od dezodorantu?

  • Obrázok žuvačky

    Ako odstrániť škvrny od žuvačky

  • Obrázok čokolády

    Odstraňovanie škvŕn od čokolády