Skip to Content

Ako odstrániť z oblečenia krvavé škvrny?

Krvavé škvrny vznikajú neočakávane. Poškriabal sa váš domáci maznáčik a zašpinil vás pritom od krvi alebo ste sa porezali pri holení? Krvavé škvrny z oblečenia odstránite jednoducho a rýchlo. Stačí dodržiavať uvedené pokyny a škvrny sa budú odstraňovať ako po masle.

Obrázok rozbitého kolene

Ako krvavé škvrny vznikli?

Krv z nosa vášho dieťatka, krv z ryby, ktorú práve čistíte, alebo menštruačná krv môže na oblečení vytvoriť škvrny, a ak ich necháte zaschnúť, odstrániť ich nie je také jednoduché. Krv sa snažte z oblečenia vyčistiť čo najrýchlejšie, či už ide o zvieraciu, menštruačnú alebo umelú krv, ktorou ste sa zafarbili na Halloween, keď ste boli prezlečení za zombie.

Odstraňovanie krvavých škvŕn krok za krokom

  1. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil  podľa materiálu a farby oblečenia.
  2. Vyčistite škvrnu, najprv však skontrolujte farebnú stálosť oblečenia.
  3. Bezprostredne po vyčistení oblečenie vyperte.
  4. Skontrolujte, či škvrna zmizla.
  5. Ak nie, postupujte znova od začiatku.

Výber vhodného čistiaceho prostriedku

Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa materiálu a farby oblečenia. Persil Regular alebo Persil Power Gel. si dokáže poradiť s krvavými škvrnami na bielom oblečení. Na farebné textílie používajte Persil Color alebo Persil Color Gel. Perwoll Wool & Silk je ideálny na odstraňovanie škvŕn z jemných materiálov (vlna, hodváb), ktoré sa musia prať ručne alebo v pračke pri programe ručné pranie.  Vždy si prečítajte pokyny uvedené na etikete.

Čistenie krvavých škvŕn

S čistením krvavých škvŕn nikdy neotáľajte. Opláchnite oblečenie v studenej vode, aby sa vyčistilo čo najviac krvi. Oblečenie neoplachujte teplou vodou, škvrna by sa mohla natrvalo vstrebať.

Potom nalejte malé množstvo Persilu Power Gel (biele oblečenie), Persilu Color Gel (farebné oblečenie) alebo Perwoll (jemné materiály) priamo na škvrnu, jemne vydrhnite a nechajte pôsobiť približne 5 minút.

Pred čistením farebných materiálov vždy skontrolujte farebnú stálosť materiálu.

Pranie a vypláchanie

Po vyčistení vyperte oblečenie vo vybranom čistiacom prostriedku Persil.

Vyberte prací program s teplotou 30 °C alebo 40 °C a zašpinené oblečenie vyperte. Množstvo čistiaceho prostriedku záleží do toho, ako veľmi je oblečenie znečistené.

Kontrola

Pred sušením sa vždy uistite, že škvrna z oblečenia úplne zmizla. Ak nie, postupujte znova od začiatku.

Ak sa na oblečení nachádzajú odolné škvrny, namočte ho do vody s vhodným čistiacim prostriedok Persil na 10 až 30 minúťa potom znova vyperte.

Odstránenie škvŕn od krvi zo špeciálneho materiálu

Uvedený postup slúži na odstránenie krvavých škvŕn z košele alebo riflí. Ako však postupovať, ak potrebujete odstrániť škvrny z posteľnej alebo spodnej bielizne? Vo väčšine prípadov uvedený postup funguje bez ohľadu na typ oblečenia.

Pri čistení krvavých škvŕn je však potrebné zohľadniť materiál oblečenia. Niektoré materiály, ako napríklad hodváb, polyester, koža a ľan sú veľmi jemné. Na odstránenie škvŕn z týchto materiálov je dôležité použiť správny odstraňovač škvŕn. Možno ste počuli, že na odstránenie krvavých škvŕn je najlepšie použiť domáce prostriedky, ako napríklad soľ, jedlá sóda alebo ocot. Nie je to však pravda. Persil je špeciálne vyrobený na použitie v práčke a na čistenie oblečenia. Soľ a ocot by mohli poškodiť gumové, plastové alebo kovové diely práčky.

Odstraňovanie zaschnutých krvavých škvŕn

Zaschnuté škvrny od krvi sa odstraňujú ťažšie ako čerstvé škvrny. Ak nepoužijete správny prostriedok, môže byť čistenie priam nočná mora. Čistiaci prostriedok Persil účinne tieto škvrny oživuje, a škvrny sa potom jednoduchšie čistia. Oblečenie namočte do teplej vody s čistiacim prostriedkom Persil približne na hodinu. Vyberte z vody, vyčistite rovnakým čistiacim prostriedkom a potom vyperte v studenej vode. Tento čistiaci prostriedok nepoužívajte na vlnu alebo hodváb, alebo iné jemné materiály. Namiesto neho použite Perwoll Wool & Silk.

Aj umelá krv, ktorá sa používa napríklad na Halloween, môže narobiť veľké problémy. Čistou bielou utierkou sa snažte utrieť čo možno najviac krvi. Ak je umelá krv dosť hrubá, môžete ju z oblečenia zoškriabať lyžičkou. Potom oblečenie vyčistite odstraňovačom škvŕn a vyperte pri najvyššej možnej teplote podľa materiálu oblečenia.

Krvácajúci nos alebo neočakávaná menštruácia ešte nemusí byť hotová katastrofa pre vaše oblečenie. Vďaka týmto radám krvavé škvrny odstránite rýchlo a jednoducho.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok rúžu

    Ako odstrániť škvrny od mejkapu a rúžu?

  • Obrázok športovca

    Ako odstrániť škvrny od potu z košieľ?

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju