Ako odstrániť škvrny od pasteliek a vosku

Chcete si užiť romantickú večeru pri svetle sviečok a stekajúci vosk zašpiní váš nádherný obrus. Niekedy to nevyjde. Alebo čo takáto situácia: už po stýkrát si vaše dieťa nevyprázdnilo vrecká a vy vyperiete a vysušíte oblečenie spolu so zelenou pastelkou a potom čelíte doslova roztopenej špine.

 

Poradiť si so škvrnami od pasteliek a vosku nie je jednoduché, ale ak ste ochotný venovať tomu trochu času, škvrny možno odstrániť.

obrázok malovania

Prehľad škvŕn od pasteliek a vosku

Čo si predstavíte, keď začujete alebo uvidíte slovo „vosk“? Sviečky, všakže? Hoci sa z vosku vyrábajú hlavne sviečky, je dostupný aj v iných formách, ako sú napríklad voskové kocky do vonných lámp a pastelky.

Zbaviť sa vosku, ktorý zostal na oblečení nie je vôbec také ťažké. Komplikované je to s mastnými fľakmi zo sviečok a farbivami, ktoré sviečky obsahujú.

Odstránenie škvŕn od pasteliek a vosku – podrobný postup

Ako sa teda odstraňujú škvrny od roztopených pasteliek, roztopeného vosku zo sviečok a od červeného vosku? Nezabúdajte na to, že nasledujúci návod vám pomôže zbaviť sa škvŕn od niektorých druhov vosku, ale existujú škvrny od takých druhov vosku, ktoré budú vyžadovať profesionálne ošetrenie.

Ak chcete sami odstrániť škvrny od pasteliek a vosku, tu je niekoľko rád:

  1. Vyberte vhodný čistiaci prostriedok a odstraňovač škvŕn Persil
  2. Nechajte škvrnu uschnúť
  3. Stuhnutý vosk alebo pastelku zoškrabte lyžičkou alebo tupým nožom
  4. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom Persil
  5. Perte pri najvyššej možnej teplote podľa typu látky
  6. Pred vysušením skontrolujte, či škvrna zmizla

Výber správneho čistiaceho prostriedku

Ak sa chcete zbaviť zvyškov mastného vosku, ako aj farbív, ktoré pastelky alebo sviečky obsahujú, budete potrebovať silný čistiaci prostriedok. Na biele oblečenie použite Persil Regular alebo Persil Power Gel, na farebné oblečenie odporúčame Persil Color alebo Persil Color Gel a na jemné tkaniny je najlepší Perwoll Wool & Silk.

Čistenie

Čistiaci prostriedok naneste, až keď vosk stuhne. Ak sa ponáhľate, postup môžete urýchliť tak, že na vosk priložíte kocku ľadu. Stuhnutý vosk zoškrabnite lyžičkou alebo tupým nožom.

Potom na škvrnu naneste veľké množstvo čistiaceho prostriedku Persil a nechajte dôkladne vsiaknuť. Toto vám uľahčí odstrániť škvrny od farbív a mastných fľakov zo sviečok.

Pranie a plákanie

Perte na najvyššej možnej teplote (najlepšia je teplota medzi 50 a 60 stupňami Celzia). Pred praním však skontrolujte najvyššiu možnú teplotu prania uvedenú na štítku oblečenia.

Kontrola

Ak škvrna po prvom praní nezmizla, postup zopakujte. Je možné, že škvrna od vosku sa nebude dať odstrániť. V takom prípade oblečenie, resp. látku, nesušte v sušičke, ale odneste ho odborníkom.

Ako odstrániť škvrny od pasteliek a vosku zo špeciálneho materiálu

Čo sa stane, keď sa škvrna od vosku alebo pastelky vytvorí na látke, ktorú nemožno prať v práčke? Ako je napríklad čalúnenie v aute alebo koberec? V takomto prípade pomôže lokálne vyčistenie. Najprv nechajte, aby vosk stuhol a potom z neho čo najviac odstráňte. Následne použite čistiaci prostriedok, nechajte hopôsobiť a nakoniec opláchnite horúcou vodou. Utrite dosucha. Opakujte, kým škvrna nezmizne.

Odstraňovanie škvŕn od pasteliek a vosku z textílií

Škvrny od červeného vosku sa odstraňujú obzvlášť ťažko, najmä z bieleho oblečenia. Pri tejto farbe musíte byť trpezliví a postup odstraňovania škvŕn niekoľkokrát zopakovať, kým červené farbivo nezmizne.

Odstraňovanie škvŕn od pasteliek a vosku

Nehody sa stávajú a niekedy nájdete škvrny od vosku a pasteliek niekoľko dní potom, ako vznikli, alebo dokonca potom, čo prešli procesom sušenia v sušičke. V takomto prípade použite na odstránenie škvrny žehličku. Škvrnu prekryte niekoľkými papierovými vreckami alebo utierkami a prežehlite ju teplou žehličkou. Vosk by sa mal pod teplou žehličkou roztopiť a prilepiť na papierové vrecko.

Ak ste s výsledkom spokojní, odstráňte mastnotu, zvyšky vosku alebo farbivo pomocou vyššie uvedeného návodu.

Našli ste vo várke pastelku? Nevydarila sa vám romantická večera pri svetle sviečok? Vďaka tomuto návodu odstránite škvrny od vosku i pasteliek.

Posledné články

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Persil gél Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Persil gél Color

  • Prací prostriedok pre citlivú pokožku

    Persil prášok Sensitive

Latest articles

  • Obrázok rozlitého džusu

    Ako odstrániť škvrnu od džúsu

  • Obrázok paradajok

    Ako odstrániť škvrny od paradajok

  • Obrázok Kurkumy

    Ako odstrániť škvrny od kurkumy