Skip to Content

Všeobecné rady pri odstraňovaní škvŕn

Užívate si piknik v parku, keď si zrazu na tričko vylejete želatínu. Vaše dieťa žuje žuvačku, vyfúkne bublinu, tá praskne a žuvačka skončí vo vlasoch a na šatách. Ráno sa zobudíte a váš pes vám nechá prekvapenie na rifliach, ktoré ste si večer zabudli odložiť.

 

Škvrnám sa nedá vyhnúť. Vlastne ide o bežný problém, ktorý musíme riešiť každý deň. Nezáleží na tom, o akú škvrnu ide. Správnym čistiacim prostriedkom a odstraňovačom škvŕn sa jej zbavíte, aj keď je odolná+, ako napríklad moč, stolica a zvratky.

obrázok škvrn

Prehľad o odstraňovaní škvŕn

Praním oblečenia kvalitným čistiacim prostriedkom sa môžete škvrnám vyhnúť, ale čistením škvŕn tým istým čistiacim prostriedkom dosiahnete ešte lepšie výsledky.

Pri všetkých škvrnách je dôležité, aby ste boli opatrní a aby ste konali rýchlo. Veľa škvŕn ostáva na oblečení natrvalo len preto, lebo si ich nevšimneme predtým, ako oblečenie hodíme do sušičky. Existuje aj niekoľko typov škvŕn, ktoré by sme mali rozlišovať. Niektoré majú bielkovinový základ (napr. pot) a niektoré pochádzajú z tekutín (napr. ovocná šťava a víno), zatiaľ čo iné sú spôsobené olejom (napr. mastné alebo olejové škvrny).

Nezáleží na tom aký typ škvrny odstraňujete, existuje niekoľko všeobecných faktov, ktoré je potrebné vedieť pri akomkoľvek type:

  • Ako prvé si pozrite štítok, ktorý sa na oblečení nachádza. Nájdete na ňom informácie o tom, z akej látky je oblečenie vyrobené a na základe toho sa môžete rozhodnúť či ho prať ručne alebo v práčke. Na štítku nájdete aj informácie o teplote, pri ktorej je možné oblečenie prať.
  • Odstraňovač škvŕn a čistiaci prostriedok vyberte podľa typu a farby látky. Na jemné tkaniny použite Perwoll Care. Na farebné oblečenie odporúčame Persil Color alebo Persil Color Gel. A na biele oblečenie je ideálny Persil Regular alebo Persil Power Gel.
  • Ak škvrna obsahuje tuhé zvyšky, rýchlo ich odstráňte ešte pred použitím čistiaceho prostriedku Persil. Niekedy je potrebné, aby ste škvrnu opláchli z vnútornej strany studenou vodou.
  • Oblečenie nesušte v sušičke, pokiaľ škvrna nezmizne. Postup čistenia škvŕn z oblečenia možno opakovať, kým je škvrna mokrá.

Špeciálne rozdiely pri odstraňovaní škvŕn

Každý typ škvrny sa odstraňuje konkrétnym postupom. Ten si najprv vyhľadajte. Niektoré postupy sa síce podobajú, ale môžu sa odlišovať v jednej veci. Napríklad, niektoré škvrny treba prať v studenej vode a iné v horúcej.

Otázky a odpovede

Ak chcete odstrániť škvrnu a nie ste si istý, ako postupovať, tu je niekoľko najčastejších otázok, ktoré vám môžu pomôcť.

1. Mám oblečenie bieliť?

Väčšinou nie. Vďaka bielidlám budú tkaniny síce belšie, ale môžu aj úplne zmeniť farbu oblečenia. Ak bielidlo nanesiete len na škvrnu, môže vzniknúť úplne nová škvrna, ktorej sa ťažko zbavíte. Niektoré látky netolerujú bielidlá. Bielidlá napríklad zafarbujú polyester na žlto a ničia vlákna bavlny.

2. A čo podomácky vyrobené prostriedky?

Spočiatku sa môže zdať, že podomácky vyrobené čistiace prostriedky vám ušetria čas a peniaze, ale škoda, ktorú časom narobia, nebude stáť za to. Napríklad citrónová šťava a peroxid vodíka vám odfarbia farebné oblečenie. Ocot a soľ vám môžu postupne zničiť práčku.

3. Čo robiť, ak sa zašpiním, keď nie som doma?

Nepodliehajte panike. Zoberte čistú handru a navlhčite ju. Suchou handrou vysajte zo škvrny čo najviac tekutín a pomocou vlhkej handry udržiavajte škvrnu vlhkú. Škvrna sa vám bude oveľa ľahšie odstraňovať ak nevyschne.

4. Ako zabezpečiť, aby sa škvrna nezväčšila?

Osušte ju niečím savým. Nikdy ju nedrhnite. Len ju osušte.

Potrebujete sa zbaviť škvrny na oblečení? So správnym čistiacim prostriedkom Persil a niekoľkými radami to dokážete.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok škvŕn od atramentu

    Odstraňovanie škvŕn od atramentu

  • Obrázok športovca

    Ako odstrániť škvrny od potu z košieľ?

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju