Skip to Content

Zelenina a ovocie – ako odstrániť škvrny od bobuľovitého ovocia

Zbieranie a konzumovanie čerstvého ovocia a zeleniny je zdravé, ale ak sa ním náhodou zašpiníte, musíte vedieť, ako tento neporiadok odstrániť. Je to dôležité predovšetkým v prípade bobuľovitého ovocia, škvrny od neho sa občas ťažko odstraňujú.

obrázok ovocia

Typy škvŕn od bobuľovitého ovocia

Škvrny od bobúľ na oblečení kričia a niektoré sa veľmi ťažko odstraňujú. Náročnosť odstránenia závisí od farby a typu látky. Nezáleží na tom, či ste si práve dali černicu, čučoriedku, jahodu, morušu, brusnicu alebo malinu, škvrnu musíte čo najrýchlejšie odstrániť. Prečo? Škvrny od bobúľ majú dve nevýhody. Silné farbivo, ktoré obsahujú, okamžite farbí. Ak sa neodstránia, cukry v ovocnej šťave zafarbia látku na žlto. Najvhodnejším spôsobom ako sa týchto odolných škvŕn zbaviť, je vyprať oblečenie čistiacim prostriedkom, ktorý obsahuje kyslíkové bielidlo.

Odstraňovanie škvŕn od bobúľ – podrobný postup

Ako sa ich teda zbaviť?

  1. Rýchlo si vyberte vhodný čistiaci prostriedok Persil
  2. Zo škvrny vysajte čo možno najviac šťavy a zoškrabte pevné zvyšky
  3. Otočte oblečenie naruby a vypláchnite studenou vodou
  4. Vyperte pri čo najvyššej možnej teplote podľa štítku na oblečení
  5. Skontrolujte, či škvrna zmizla
  6. Ak nezmizla, oblečenie vyperte ešte raz, ale pridajte väčšiu dávku čistiaceho prostriedku a/alebo použitie dlhší program prania. Ak sa chcete zbaviť takýchto odolných škvŕn, pomôže, ak oblečenie pred praním necháte máčať.

Výber vhodného čistiaceho prostriedku a odstraňovača škvŕn

Pri škvrnách od bobuľovitého ovocia je najdôležitejšie to, aby ste ich odstránili čo možno najrýchlejšie, preto je potrebné, aby ste mali poruke vhodný čistiaci prostriedok Persil.

Vyčistite škvrnu

Zoškrabte čo možno najviac pevných zvyškov bobúľ a pomocou čistej handry vysajte zo škvrny čo najviac prebytočnej tekutiny. Oblečenie otočte naruby a vypláchnite škvrnu z vnútornej strany studenou vodou. Priamo na škvrnu naneste malé množstvo Persil Color Gel alebo Persil Power Gel, jemne vydrhnite a nechajte chvíľu pôsobiť.

Pranie a plákanie

Čím vyššia teplota, tým lepší bieliaci a čistiaci účinok. Perte preto pri čo najvyššej možnej teplote podľa štítku na výrobku a zbavte sa škvŕn od ovocia a bobúľ na oblečení, ktoré možno bieliť. Okrem toho pridajte do prania dávku čistiaceho prostriedku Persil ako pri silnom znečistení. Tieto informácie nájdete na balení.

Kontrola

Po vypratí skontrolujte, či škvrna vybledla. Ak škvrna na bielom a stálofarebnom oblečení nevybledla, znova ho vyperte, ale pridajte väčšiu dávku čistiaceho prostriedku a/alebo predĺžte čas prania. Ak je oblečenie stálofarebné, môžete ho aj namočiť na pol hodinu do teplej vody s Persil Regular a znova vyprať.

Odstraňovanie škvŕn od bobúľ zo špeciálnych materiálov

Ak chcete odstrániť škvrnu od bobuľovitého ovocia z košele alebo škvrnu od jahody z bielych nohavíc, vyššie uvedený návod by mal pomôcť, ak sa poponáhľate.

Ak periete určité typy látok, ako je napríklad hodváb, vlna alebo bavlna, pozorne vyberte vhodný čistiaci prostriedok a spôsob prania. Na hodváb a vlnu je ideálny Perwoll Wool & Silk. Tieto látky sa zväčša perú ručne.

Odstraňovanie škvŕn od bobuľovitého ovocia z bieleho oblečenia

Ak ste si zašpinili biele oblečenie bobuľami, vyčistite škvrnu ako zvyčajne.

Leto je čas čerstvého a šťavnatého ovocia. Užívajte si ho bez strachu zo škvŕn z bobúľ. Vďaka týmto radám sa ich rýchlo zbavíte.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • obrázok hrdze

    Odstraňovanie škvŕn od hrdze

  • Obrázok športovca

    Ako odstrániť škvrny od potu z košieľ?

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju