Skip to Content

Najčastejšie problémy detskej pokožky

Ilustračný obrázok

Najčastejšie problémy detskej pokožky

Detská pokožka je jemná, citlivá a nezrelá, preto môže byť oveľa rýchlejšie podráždená, čo spôsobuje vyrážky, začervenanie alebo vysušenie. Pre vaše dieťa je to veľmi nepríjemné, dokonca bolestivé. Pozrite sa na zoznam najbežnejších problémov detskej pokožky.

Atopická dermatitída je dedičná a môže sa objaviť už u trojmesačného bábätka, zvyčajne na tvári, niekedy na kolienkach alebo v podpazuší. Koža je červená a suchá, odlupuje sa a svrbí. Látky obsiahnuté v mydle, vlne, potravinové alergény alebo peľ môžu ekzém ešte zhoršovať, čo vyžaduje vhodnú liečbu.

Seboroická dermatitída (zvýšený mazotok) je vyrážka, ktorá sa typicky môže objaviť na pokožke hlavy (známa aj ako mliečna krusta), v ťažkých prípadoch aj na krku, v podpazuší alebo v oblasti plienky. Najčastejšie je u detí do 6 mesiacov. Prejavuje sa ako hustý, žltý povlak. Môže spôsobovať nepríjemné pocity, ale nemusí spôsobiť svrbenie.

Zápar je vyrážka, ktorá sa vyskytuje hlavne v kožných záhyboch dieťaťa, najmä v oblasti plienky. Najčastejšie u bacuľatých detí do 6 mesiacov.  Je to červená hnisavá vyrážka alebo infekcia, ktorá sa vyvinula narušením pokožky v dôsledku trenia. V malom rozsahu si to vaše dieťa ani nemusí všimnúť, ale môže to spôsobovať malú bolesť. Preto je dôležité záhybom a miestam častého trenia pokožky venovať pozornosť.

Potničky sa môžu objaviť na tvári, krku alebo na chrbte či zadočku. Väčšinou sú spôsobené v teplom počasí, keď pokožka nemôže dobre dýchať. Výsledkom sú malé červené zapálené miesta, ktoré sa môžu ľahko infikovať a spôsobiť ochorenie dieťaťa.

Kontaktná dermatitída je kožná reakcia na niečo, s čím prišlo vaše dieťa do kontaktu.