Pracie prostriedky a ich zloženie

Ilustračný obrázok

Pracie prostriedky sú oveľa komplexnejšie ako ste mysleli!

Zloženie pracieho prostriedku je komplexné, pretože ide o produkt, ktorý musí zvládnuť veľa: dokonalé odstránenie škvŕn z rôznych materiálov (bavlna, vlna, syntetické materiály,...), starostlivosť o tkaniny, zmäkčenie vody, rozvoňať bielizeň príjemnou vôňou a zároveň byť šetrný k životnému prostrediu. Preto výroba pracieho prostriedku vyžaduje rozsiahly výskum.

Aké sú hlavné zložky pracieho prostriedku?

Hlavné zložky pracieho prostriedku sú povrchovo aktívne látky, prvky pre zmäkčenie vody, činidlá, ktoré zabraňujú opätovnému usádzaniu nečistôt, enzýmy a bielidlá.

Povrchovo aktívne látky majú rozhodujúcu úlohu,

pretože pomáhajú látke absorbovať tekutinu (vodu), a tak odstrániť nečistoty, ktoré sú zachytené v textíliách. Pracujú obzvlášť silno na mastnotách a vytvárajú micely, ktoré zabraňujú opätovnému usádzaniu nových nečistôt. Najtradičnejšou zložkou, ktorá pôsobí ako povrchovo aktívna látka, je mydlo.

Enzýmy

Enzýmy sú zodpovedné za škvrny spôsobené potravinami, ako je kakao, vaječný žĺtok atď. Účinkujú rozložením farbiva na malé častice, ktoré sú ľahko rozpustné vo vode. Existuje niekoľko typov enzýmov (amyláza, lipáza, proteáza atď.), ktoré bojujú proti špecifickým druhom škvŕn.

Bielidlá

Peruhličitan sodný je bieliaci prvok, ktorý oxiduje a odstraňuje napríklad škvrny od kávy, čaju alebo džúsu.

Zmäkčovadlá

zabraňujú ukladaniu vodného kameňa na oblečení. Je to veľmi dôležité, lebo ten by inak spôsobil na oblečení šedý povlak.

Aviváže

sa pridávajú do prania v poslednom cykle, pri plákaní, aby zmäkčili oblečenie a znížili elektrostatický náboj. Množstvo výrobkov obsahuje parfumy, ktoré dodávajú oblečeniu a bielizni príjemnú vôňu. Zmäkčovadlá robia oblečenie mäkšie a tým je príjemnejšie na nosenie hlavne pre ľudí s citlivou pokožkou alebo pre deti. Je však potrebné si výrobok správne vybrať.