Skip to Content

Pracie prostriedky a podráždenie pokožky

Ilustračný obrázok

Mohli by moje prostriedky spôsobiť podráždenie pokožky?

PH našej pokožky nie je neutrálne. V chémii umožňuje pH hodnota merať kyslý alebo zásaditý charakter roztoku. Čím nižšie sú pH hodnoty, tým je roztok kyslejší. Neutrálne pH sa rovná hodnote 7. Pokožka (približne 5,5 v norme) je mierne kyslá. Avšak, bežné mydlá sú často založené na zmesi mastných kyselinách a sodných solí, čím majú vyššie, zásadité pH, ktoré môže zvýšiť pH pokožky, a tým ju môže dráždiť a robiť citlivejšou. To samozrejme platí aj pre pracie prostriedky počas styku s pokožkou, pretože ich hlavnou zložkou sú povrchovo aktívne látky.

Povrchovo aktívne látky

Hlavnou zložkou každého pracieho prostriedku sú povrchovo aktívne látky, ktoré pomáhajú vode vsiaknuť do textílií, aby odstránili nečistoty usadené v látkach. Povrchovo aktívne látky pôsobia na povrch pokožky a môžu spôsobiť jej vysychanie. Tým sa stáva pokožka citlivejšia aj na iné zložky, ako sú enzýmy, farbivá, parfumy atď., ktoré môžu spôsobiť podráždenie kože ľuďom s citlivou pokožkou.

Zvyšky pracích prostriedkov

Aj keď ich nevidíte, zvyšky pracích prostriedkov môžu zostať na vašej bielizni. Napríklad nedostatočným oplachovaním. V prípade zvyškov pracích prostriedkov nie sú alergie príliš pravdepodobné, ale nemožno ich vylúčiť. Najnovšie štúdie odhaľujú, že tieto reakcie vyvolávajú hlavne zvyšky z výroby textílií a impregnácia textílií. Preto sa odporúča oblečenie oprať ešte pred prvým nosením.

Aké sú príznaky kožnej reakcie na pracie prostriedky?

Lokálny zápal: koža môže byť červená, suchá, v niektorých prípadoch môžete cítiť pálenie alebo napínanie kože. Svrbenie je zriedkavé. Okrem toho, reakcia je obmedzená na oblasť, v ktorej bola pokožka v kontakte s pracím prostriedkom (napríklad pri ručnom praní). Najmä ručné pranie vedie u ľudí s citlivou pokožkou k podráždeniu kože.

Čo by ste mali urobiť, ak máte podozrenie, že prací prostriedok spôsobuje podráždenie?

V prvom rade by ste mali nahradiť váš produkt pracím prostriedkom, ktorý je vhodný pre citlivú pokožku. Ak reakcie zmiznú, problém sa vyrieši. Podráždenie pokožky však nie je vždy možné pripísať praciemu prostriedku. V prípade pochybností sa obráťte na svojho dermatológa.