Skip to Content

Odstraňovanie škvŕn od červeného vína

Pohár dobrého červená vína k večeri je predstava príjemne stráveného večera mnohých ľudí. Stačí však jeden nešťastný pohyb a z vína sa stane škvrna. Odstrániť škvrny od červeného vína je našťastie pomerne jednoduché. Hlavné je vyčistiť ich, kým nezaschnú. Ako na to?

Obrázok červeného vína

Škvrny od rôznych druhov červeného vína

Odrôd červeného vína je neúrekom, ako napríklad Syrah alebo Siraz, Merlot, Cabernet, Malbec, Rulandské modré, Zinfandel a ružové víno. Niektoré sa hodia k predjedlám, iné zasa k talianskym špagetám alebo steaku, no čo majú všetky vína spoločné, je, že dokážu spôsobiť nepríjemne páchnuce škvrny.

Odstraňovanie škvŕn od červeného vína krok za krokom

  1. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok Persil podľa oblečenia.
  2. Škvrnu vyčistite čo najskôr, no nesnažte sa ju vydrhnúť.
  3. Oblečenie vyperte pri najvyššej možnej teplote podľa materiálu.
  4. Skontrolujte, či škvrna zmizla.

Výber vhodného čistiaceho prostriedku

Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok na odstraňovanie škvŕn od červeného vína. Najideálnejší je Persil Regular. Najprv však skontrolujte (podľa etikety), či sa oblečenie môže prať v práčke a či sa pri praní môže použiť kyslíkové bielidlo. Na farebné textílie použite Persil Color alebo Persil Color Gel.

S vyčistením škvrny neotáľajte

Keďže červené víno sa rýchlo usádza, snažte sa ho vyčistiť čo najskôr. Papierovými utierkami vyutierajte čo možno najviac vína z oblečenia alebo nábytku. Víno nikdy nedrhnite, tým si celý proces iba skomplikujete. Potom nalejte malé množstvo Persil Power Gel alebo Persil Color Gel na škvrnu, jemne vydrhnite a nechajte pôsobiť 5 až 10 minút.

Pranie

Po vyčistení škvrny oblečenie vyperte pri najvyššej možnej teplote čistiacim prostriedkom Persil. Informácie o vhodnej teplote sa nachádzajú na etikete.

Kontrola

Takýmto spôsobom škvrny od vína pravdepodobne úplne neodstránite na prvý krát, preto po vypratí skontrolujte, či škvrna zmizla. Oblečenie nedávajte vysušiť, kým škvrna úplne nezmizla, pretože by mohla zaschnúť. Ak škvrna stále nezmizla, namočte oblečenie na 1 až 2 hodiny do vody a pridajte vhodný čistiaci prostriedok Persil. Vyberte si PERSIL gél, prášok alebo kapsule.

Odstraňovanie škvŕn od červeného vína z nábytku a špeciálnych materiálov

Na odstránenie škvŕn od červeného vína z obrusov, riflí, kožených gaučov alebo iného oblečenia, alebo nábytku stačí dodržiavať uvedené pokyny. Z oblečenia a bytových doplnkov, ktoré sa nemôžu prať v práčke, poriadne vypláchnite odstraňovač škvŕn a nechajte uschnúť.
Jemné materiály, ako napríklad hodváb, koža, vlna a semiš sa nemôžu prať v práčke. Takéto oblečenie a bytové doplnky vyperte ručne v pracích prostriedkoch značky Perwoll.

Odstraňovanie škvŕn od červeného vína z bieleho oblečenia alebo nábytku

Červené víno sa nesmie miešať s bielym. To isté platí aj pre farby, takže ak ste na biele oblečenie alebo nábytok rozliali červené víno, snažte sa ho vyčistiť čo najskôr. Ten istý postup platí aj na odstránenie škvŕn z bielej košele, nohavíc, riflí alebo iného materiálu.

Odstraňovanie zaschnutých škvŕn od červeného vína

Ak ste oblečenie alebo doplnok do domácnosti vyprali alebo vysušili aj so zaschnutou škvrnou, ešte nie je všetkým dňom koniec. Stále existuje spôsob, vďaka ktorému z oblečenia odstránite aj zaprané zaschnuté škvrny.

Na škvrnu nalejte malé množstvo Persil Power Gel alebo Persil Color Gel, jemne vydrhnite a nechajte pôsobiť 5 až 10 minút. Potom oblečenie namočte na niekoľko hodín do teplej vody a pridajte čistiaci prostriedok Persil.

Potom vyperte oblečenie pri najvyššej možnej teplote vhodným čistiacim prostriedkom Persil. Ak škvrna stále nezmizla, postupujte znova od začiatku.

Prírodné odstraňovače škvŕn od červeného vína

Hovorí sa, že škvrny od červeného vína sa najlepšie odstraňujú podomácky alebo pomocou prírodných odstraňovačov. Pre červené víno, a aj pre väčšinu iných škvŕn, to však neplatí. Takéto prostriedky, ako napríklad sódová voda a soľ potrebujú veľmi veľa času a námahy, kým začnú pôsobiť a aj to len v obmedzenej miere. Iné prostriedky (napr. peroxid vodíka) môžu zmeniť farbu oblečenia. Používajte Persil. Ten vás nikdy nesklame.

Podarilo sa vám rozliať na košeľu alebo pohovku červené víno? Ak chcete úplne odstrániť škvrny od červeného vína, neotáľajte s ich vyčistením a riaďte sa týmito pokynmi.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok rozlitého džusu

    Ako odstrániť škvrnu od džúsu

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju

  • Obrázok Kurkumy

    Ako odstrániť škvrny od kurkumy