Skip to Content

Ako odstrániť škvrny od peľu

Každú jar začínajú kvitnúť rastliny a stromy a my začíname navštevovať lekárne, aby sme si chránili nosy pred peľom z ambrózií, mätonohu, vŕb, briez a iných rastlín. Vonku sa síce pred peľom chránite, ale možno si neuvedomujete, že aj izbové rastliny, ako sú napríklad ľalie, majú dosť peľu na tyčinkách. Jeden zlý pohyb a na vašom oblečení sa môže objaviť žiarivo žltá škvrna.

Obrázok kytice

Prehľad škvŕn od peľu

Ak máte doma ľalie, zistíte, že vo väčšine kvetinárstiev vám odporučia, aby ste z rastlín odstránili tyčinky hneď, ako začnú vytvárať peľ. Nie je to len ochranou pred alergiami. Peľ z ľalií je smrteľne nebezpečný pre vaše domáce zvieratká a keď sa vám dostane na oblečenie, zanecháva na ňom škvrny.

Samozrejme, pri odstraňovaní tyčiniek sa zvyšuje riziko, že sa ušpiníte. Skôr než začnete tyčinky odstraňovať, musíte pochopiť, že peľ je prach a nie tekutina. Keď sa vám dostane na oblečenie, prvé, čo chcete spraviť je zotrieť si ho. Nerobte to! Nerozmazávajte ho, nedotýkajte sa ho ani ho ničím nenavlhčite. Bude to len horšie.

Odstránenie škvŕn od peľu – podrobný postup

  1. Prášením sa zbavte čo najviac peľu
  2. Vysajte ho z oblečenia vysávačom
  3. Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok a odstraňovač škvŕn Persil podľa farby a materiálu oblečenia
  4. Vyčistite škvrnu čistiacim prostriedkom Persil
  5. Vyperte a vyplákajte oblečenie pri najvyššej možnej teplote podľa typu látky
  6. Skontrolujte, či škvrna zmizla

Straste ho

Keďže peľ je prach, prášením takmer celkom opadne. Oblečenie prášte vonku, aby ste si žltým peľom z ľalií nezašpinili iné textílie.

Potom použite vysávač a vysajte čo najviac peľu.

Výber správneho čistiaceho prostriedku

Výber vhodného čistiaceho prostriedku Persil na škvrny z ľalií závisí od farby a typu látky.

Vyčistenie škvrny

Po odstránení peľu naneste na škvrnu väčšie množstvo čistiaceho prostriedku Persil. Nechajte pôsobiť 30 minút, aby sa vstrebal do vlákien a aby prekryl celú škvrnu.

Pranie a plákanie

Vyperte oblečenie so škvrnou od peľu pri najvyššej možnej teplote podľa typu látky. Informácie o tejto teplote nájdete na štítku oblečenia.

Kontrola

Po vypratí skontrolujte, či škvrna zmizla. Ak nezmizla, namočte oblečenie do studenej vody s čistiacim prostriedkom a znova vyperte.

Odstraňovanie svetložltých škvŕn od peľu z oblečenia

Svetložlté škvrny od peľu sa niekedy z oblečenia ťažko odstraňujú. Tieto škvrny najlepšie odstránite tak, že zašpinené oblečenie necháte aspoň jednu hodinu stáť v studenej vode s čistiacim prostriedkom Persil. Po opätovnom vypratí by škvrna mala vyblednúť.

Žltý peľ ľalie môže nielen skomplikovať alergie, ale aj zničiť oblečenie. Ak máte na oblečení škvrny od peľu, vďaka tomuto návodu ich efektívne odstránite.

Viac produktov

  • Najlepší gél na odstraňovanie škvŕn

    Prací gél Persil Deep Clean Gel Universal

  • Klasické riešenie pre perfektnú bielu bielizeň

    Prací prášok Persil Deep Clean Universal

  • Expert na žiarivé farby

    Prací gél Persil Deep Clean Color Power

Posledné články

  • Obrázok rúžu

    Ako odstrániť škvrny od mejkapu a rúžu?

  • Obrázok športovca

    Ako odstrániť škvrny od potu z košieľ?

  • obrázok kávy

    Odstraňovanie škvŕn od kávy a čaju